Els més matiners d’Artés es llevaven ahir amb força i energia. Van agafar pales, carros i pedres, i es van dirigir als camps de sota de la plaça Vella del poble. Allà començava la matinal de rescat de pedra seca, una iniciativa impulsada per la Denominació d’Origen Pla de Bages i que va tenir una vintena d’assistents.

El resultat, després de quatre hores de treball | ARXIU PARTICULAR

Les pales van desenterrar els murs de pedra seca que havien quedat deteriorats i coberts de terra al llarg dels anys. Els carros i les pedres van servir per reconstruir algunes de les parts més malmeses i per deixar-hi un aspecte més bonic i endreçat.

Ho van fer dins el marc de la 26a Festa de la Verema del Bages, celebrada a Artés.

Àngel Camacho, regidor de Memòria Històrica, explicava ahir que «durant els darrers dos anys hem estat fent al poble tallers de pedra seca». Així, «Un dels objectius principals és recuperar el paisatge de pedra seca que tenim al Bages i convertir-lo en un atractiu turístic més», deia Camacho.

De fet, la matinal d’ahir es feia també a Manresa i a Calders. A Manresa, però, es va haver de suspendre per falta d’assistència i les persones que hi havia inscrites van ser derivades a Artés.

De moment, s’han recuperat i reconstruït tres arcades, que han quedat a la vista després de les feines dutes a terme ahir.

Camacho es va mostrar satisfet tant de la participació com del resultat: «Seria bonic poder desenterrar tota la paret, però fer tres arcades en un matí ja és una fita important. Caldrien mesos per recuperar-ho tot».