La incidència de la covid-19 a les residències de la Catalunya Central és pràcticament testimonial, segons les últimes dades facilitades per la Generalitat. En l’últim registre aportat hi ha només dues residències amb afectació, ambdues a nivell taronja (la setmana passada n’eren quatre), el que suposa que presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència. Alhora, això també es tradueix en que hi ha un total de 94 centres (el 98%) d’aquesta Regió Central que es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19.

Al conjunt de Catalunya, del total de 1.024 residències de gent gran n’hi ha 3 centres, totes elles fora de la Regió Central (el 0,29%) que estan en color vermell, això és, amb casos actius de covid-19, aparició de nous casos i brots en investigació. Per contra, 1002 centres (el 97,85%) es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19. La resta de centres, 19 (el 1,85%), es classifiquen amb color taronja.

Un total de 6 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, 3 residències de gent gran, 2 residències per a persones amb discapacitat i 1 centre d’altres tipus de recursos residencials, com centres d’infància, per a persones en risc d’exclusió i d’altres. Hi ha 9 persones residents que són casos confirmats de covid-19 (menys del 0,1% del total). La gran majoria són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de coronavirus.

Al llarg de la darrera setmana hi ha hagut 3 defuncions de residents per covid-19, mentre que hi ha hagut 9 persones residents ingressades a l’hospital de mitjana cada dia. Pel que fa als i les professionals, 57 han donat positiu (0,1% del total) els últims 14 dies; i no hi ha cap persona treballadora ingressada.

Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 6 casos actius (0,1% dels residents) en 3 residències i 52 professionals afectats (0,1% del total).

Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha 2 casos actius entre els residents, en 2 residències i 4 professionals afectats (0,1% respecte al total).

Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, no hi ha casos actius en el cas dels residents, i hi ha 1 persona treballadora afectada.

Vacunacions i cribratges

El 97,2% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,7% tenen la pauta completa. Un total de 39.568 persones que viuen en residències de gent gran ja han rebut la dosi de reforç, que representa el 82% del total de persones que viuen a residències de gent gran. Pel que fa als treballadors i treballadores, el 92,2% ha rebut la primera dosi i el 91,4%, la pauta completa.

La darrera setmana, del 17 al 23 d’octubre, s’han fet 2.887 proves PCR i 461 tests d’antígens a les persones que viuen a les residències de Catalunya. Un 0,13% de les proves fetes han resultat positives. Als professionals se’ls han fet 11.605 PCR i 873 tests d’antígens, amb un percentatge de positivitat del 0,5%. La positivitat en la població general és del 1,78%.