La Catalunya Central suma en aquests moments setze residències amb casos actius de covid-19. Aquesta xifra triplica les que hi havia una setmana enrere al territori (llavors eren cinc), segons les últimes dades facilitades per la Generalitat.

Per tant, la sisena onada de la covid-19 es deixa entreveure de manera més evident en els centres de la regió sanitària. En el conjunt de les comarques, hi ha set residències categoritzades en color vermell. Això significa que hi ha casos actius de covid-19, han aparegut nous casos o hi ha brots en investigació. La setmana del 14 al 20 de novembre hi havia quatre centres amb aquesta mateixa etiqueta.

Les nou restants se situen en el nivell taronja, el que suposa que presenten casos positius, però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència. Tanmateix, cal fer dos matisos per contextualitzar aquestes xifres. D’una banda banda, que aquests 16 centres equivalen al 16% del total que hi ha a la Regió Central (96). És a dir, segons aquest últim registre hi ha a la demarcació 80 residències en categoria verda, és a dir, sense cap cas de covid.També cal remarcar que en el conjunt de Catalunya (incloent-hi la Regió Central) hi ha 148 persones residents amb covid, que suposen el 0,2% del total.

A tot el país hi ha un total de 45 centres residencials de serveis socials tenen ara com ara algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, 25 residències de gent gran, 15 centres de persones amb discapacitat, 1 centre residencial de salut mental, i 4 centres del grup d’altres tipus de recursos residencials, com centres d’infància, per a persones en risc d’exclusió i d’altres.

Al llarg de la darrera setmana, hi ha hagut 5 defuncions per covid-19, mentre que hi ha hagut 17 ingressos hospitalaris de persones residents. Pel que fa als i les professionals, 187 han donat positiu (0,4% del total) els últims 14 dies; no n’hi ha cap d’ingressada.

Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, entre les persones usuàries hi ha 72 casos actius (el 0,1% dels residents) en 25 residències i 134 professionals afectats (0,4% del total). Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha 63 casos actius de covid-19 entre els residents (1%), i 41 professionals afectats (0,6% respecte al total).

El 97,3% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades amb la primera dosi, i el 96,8% tenen la pauta completa. El 92,5% de les persones que viuen en residències de gent gran ja han rebut la dosi de reforç. Pel que fa als treballadors i treballadores, el 92,2% ha rebut la primera dosi i el 91,5%, la pauta completa.

La darrera setmana, del 21 al 27 de novembre, s’han fet 5.551 proves PCR i 648 tests d’antígens a les persones que viuen a les residències de Catalunya. Un 2,69% de les proves fetes han resultat positives. Als professionals se’ls han fet 14.444 PCR i 919 tests d’antígens, amb un percentatge de positivitat del 0,9%. La positivitat en la població general és del 6,48%.