Fem Poble Sallent, a l’oposició del consistori bagenc, ha lamentat «el fracàs anunciat» del projecte de l’Ajuntament de Sallent per destinar un edifici municipal a habitatge cooperatiu, que ara ha deixat en suspens per la manca dels socis necessaris per tirar-lo endavant. Segons el regidor de Fem Poble Guillem Cabra, es tractava d’«una iniciativa molt necessària, però mal planejada des de l’origen». Ara, el govern d’ERC ha anunciat que es replanteja el model d’habitatge per a l’edifici de Bisbe Valls i Fem Poble aposta per convertir-lo en un equipament de pisos tutelats.

La candidatura municipalista assegurava ahir que va donar suport des del primer moment al projecte «però va avisar el govern que calia reorientar-lo perquè que així no funcionaria». Cabra assenyala que «es tractava d’un pla desproporcionat per a Sallent, a preus massa elevats i sense un impuls social al darrere». Fem Poble considera que «part del fracàs ha estat degut a la despreocupació del govern municipal, que ha delegat la protecció del dret a l’habitatge a un tercer, sense esmerçar-hi tots els esforços per fer-ho possible».

Després de diverses crides a la població, el projecte s’ha descartat per manca de veïns que volguessin formar-ne part. Fem Poble creu que un dels motius és que «el cost econòmic feia difícil l’accés als habitatges, encara més per als joves». El grup polític, actualment a l’oposició, lamenta que el govern «ha començat la casa per la teulada i s’ha dedicat a fer propaganda política sense cap resultat tangible».

Cabra també ha recordat que fa anys que han posat sobre la taula un projecte global en polítiques d’habitatge «que no passa per crear petits bolets sinó per convertir-ho en una preocupació central de l’Ajuntament». Algunes de les mesures que creuen necessàries són la implantació d’una oficina local d’habitatge, disposar d’un cens per localitzar els pisos buits i «l’impuls d’un programa de rehabilitació d’habitatge antic, amb un pressupost generós». Cabra també apunta a l’aposta per la masoveria urbana, l’habitatge cooperatiu a petita escala i ajudes a l’emancipació dels joves.

Ara que el projecte d’habitatge cooperatiu ha quedat aturat, Fem Poble aposta per convertir l’edifici de la plaça de la Pau en un equipament de pisos tutelats, que respongui a la necessitat d’aquest tipus d’habitatge per a gent gran amb un cert grau d’autonomia.

El projecte per posar en marxa un habitatge cooperatiu amb 18 pisos en un edifici municipal del carrer del Bisbe Valls de Sallent, promogut per la cooperativa barcelonina La Dinamo, amb el suport de l’Ateneu de la Catalunya Central i de l’Ajuntament, no ha aconseguit el suport necessari i el consistori l’ha deixat en suspens. Ara, l’Ajuntament de Sallent vol plantejar alternatives d’habitatge per poder donar ús a l’edifici, com pot ser el lloguer social o els pisos tutelats.