L’Ajuntament de Fonollosa aplicarà, a partir del 28 de juny, al nou model de contenidors tancats. D’aquesta manera, el municipi se sumarà a les poblacions de Sallent i el Pont de Vilomara que també l’han implantat recentment. El nou sistema farà que les famílies del poble separin correctament les diferents fraccions i permetrà que augmenti l’índex de recollida selectiva municipal.

Els contenidors d’orgànica i de resta estaran tancats i s’hauran d’obrir amb una targeta personalitzada que tindrà cada llar del municipi. El contenidor d’orgànica es podrà fer servir i es podrà obrir amb la targeta personalitzada en tot moment mentre que el de la resta, on s’hi llancen els residus que ja no es poden reciclar i que van a parar a l’abocador, només es podrà obrir un dia concret cada setmana amb la targeta personalitzada.

El nou model de recollida no afecta el reciclatge d’envasos, paper i vidre, que continuaran sent de lliure accés com fins ara. L’objectiu principal d’aquests canvis que permetran la identificació de cadascun dels usuaris és, segons el consistori, canviar els hàbits i aconseguir un millor reciclatge. «Les famílies s’acostumaran a reciclar millor a casa, a dipositar cada residu al contenidor que toca i, per tant, una part molt important d’aquests residus que abans acabaven a l’abocador ara es podran reciclar, valoritzar i convertir-los ens nous materials», apunten fonts municipals.

El model de contenidors tancats és una iniciativa del Consorci del Bages per a la gestió de residus que ja s’ha consolidat i ha obtingut bons resultat en altres municipis de la comarca com Rajadell, Balsareny i Sant Fruitós de Bages. Per introduir als veïns al nou model cada llar de Fonollosa rebrà una carta amb indicacions per assistir a les reunions informatives que tindran lloc per resoldre tots els dubtes i també a les jornades indicades per a l’entrega de material.

Els grans productors com establiments, restaurants i bars tindran la seva campanya informativa pròpia per explicar-los en cada cas concret quins seran els canvis i com fer la separació de residus, ja que aquests tindran un servei de porta a porta comercial. En el marc de la campanya informativa per començar amb el nou model el dimarts 28 de juny també es faran xerrades a l’alumnat de l’Escola Sant Jordi. Un equip d’informadors ambientals farà seguiment de les incidències que puguin sorgir amb la finalitat d’ajudar a la ciutadania en tots els seus dubtes, per gestionar pèrdues o

demandes de targetes i també per detectar si les aportacions als contenidors s’estan fent correctament.

L’Ajuntament de Fonollosa ha decidit apostar per aquest model ja que les dades dels municipis que ja l’han implantat son molt positives i han augmentat el seu índex de recollida selectiva fins al 75%.