La natalitat al Berguedà està en estat d'alerta. La comarca se situa a la cua pel que fa al nombre de naixements, segons les dades fetes públiques de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) referents al 2017. Concretament, el Berguedà es troba a la penúltima posició, és a dir, la comarca va ser la segona que va registrar un caiguda percentual més gran l'any passat pel que fa a naixements (-16%), només superada per la Terra Alta (-39,29%), tal com es pot veure a la taula d'aquesta pàgina. A la comarca van néixer el 2017 266 infants, 51 menys que el 2016, quan en van ser 317.

En total, a les set comarques que formen part de l'àrea de cobertura de Regió7 hi va haver, durant el 2017, 115 naixements menys que el 2016. La xifra suposa una caiguda del 3,2%, pràcticament idèntica a la que hi va haver a tot Catalunya (-3,1%). I mentre ara fa dos anys hi va haver cinc de les nostres comarques amb signe positiu (només el Bages va registrar llavors una caiguda), en aquest darrer el Solsonès ha quedat sol. De fet, aquesta és l'última de les tan sols 9 comarques que el 2017 van mostrar un augment de la natalitat al conjunt del país.

El Bages va registrar un total de 1.578 naixements, 20 menys que l'any anterior. També es va situar per sobre del miler l'Anoia, amb una caiguda molt similar (de poc més de l'1%). En canvi, al Berguedà la variació va ser molt més accentuada. Fa dos anys va ser la tercera comarca que més va créixer en nombres relatius, i en canvi ara ha passat a l'altre extrem, ja que va registrar 51 naixements menys.

Noms més freqüents

El Berguedà també va a contra direcció pel que fa als noms dels nouvinguts. Entre els quatre noms més posats l'any passat, tant en nens com en nenes, a la comarca no hi apareix cap dels dos que van liderar el rànquing al conjunt de Catalunya: Marc i Júlia. Al Berguedà, els noms més posats en nens han estat Martí i Nil, empatats a 6, seguits d'Arnau i Roc. Pel que fa a les nenes, encapçalen el rànquing, empatats, Aina i Arlet, seguits de Lia i Martina. El Bages, en canvi, sí que ha seguit el cor-rent general, ja que Marc va ser el més posat en nens, i Júlia, la tercera en nenes. De fet, Marc és des del 2003 el nom masculí més posat als nadons que neixen a Catalunya, mentre que Júlia va superar l'any passat Martina com a nom més freqüent en les nounades. En nens el segueixen els noms d'Àlex (580), Pol (566), Nil (529) i Jan (507). I en nenes, Martina (601), seguits d'Emma (563), Maria (532) i Lucía (531).

Mares estrangeres

Un dels aspectes rellevants de les xifres de natalitat publicades per l'Idescat és que en dues de les comarques de casa nostra, un de cada quatre nadons vinguts al món el 2017 són fills de mare estrangera. És el cas del Bages (25,9%) i de l'Alt Urgell (29,3%). La mitjana a Catalunya és del 27,8%, i a la Segarra aquest percentatge de nounats amb mare estrangera (51,9%) supera el de mares que consten amb nacionalitat espanyola. Al Berguedà el nombre de nadons nascuts l'any passat amb mare estrangera van suposar el 14,7%; a la Cerdanya el 22%, al Solsonès el 23,2%, a l'Anoia el 20%, i al Moianès, del 13,1%.