Amb més de tres anys d'activitat, l'Ateneu Nacionalista de Vilada treballa per promoure l'activitat politicocultural i social al municipi.

L'entitat, recuperada el 2016, va ser fundada a Vilada el 1921 pel doctor Àngel Colom, metge instal·lat al nucli berguedà i que va ser reconegut per atendre malalts de tuberculosi en una clínica envoltada de natura, concretament al bosc dels pins que ara porta el seu nom. Veïns del municipi han treballat durant els darrers anys per impulsar de nou aquest col·lectiu social i cultural. «L'objectiu era recuperar aquesta entitat impulsada pel doctor Colom, que era d'Acció Catalana, amb la voluntat de dinamitzar l'activitat al municipi, que era una de les intencions d'aquest Ateneu», ha explicat a Berguedà Setmanal Xavier Altadill, un dels seus promotors. «Vam parlar amb els hereus del doctor i ens van donar tot el suport, per tant, vam decidir iniciar la recuperació d'aquest Ateneu que, en la seva època va durar el que va durar tenint en compte la situació del moment», relata Altadill. En els darrers mesos han organitzat activitats com presentacions de llibre, xerrades i activitats politicoculturals d'interès general pel municipi. «Volíem donar més vida al dia a dia de Vilada, amb propostes diverses des de la nostra humil dedicació, tenint en compte que la majoria dels que hem impulsat l'entitat vivim entre Vilada i Barcelona per motius de feina i estudis», ha explicat.

Entre d'altres, l'Ateneu Nacionalista de Vilada ha organitzat al llarg dels darrers tres anys xerrades amb l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, una trobada amb Jordi Cussà i Matthew Tree, o presentacions de llibres com El càtar proscrit, de Jaume Clotet, o Poble català, posa't a caminar. 40 anys de la Marxa de la Llibertat, dels historiadors Josep Calvet i Oriol Luján. «Sabem que els recursos que té un consistori en un poble com Vilada són limitats, i des de l'Ateneu volem ampliar l'agenda cultural al municipi, i a la vegada, poder col·laborar amb d'altres col·lectius i entitats», com per exemple, amb l'organització dels actes de l'11 de Setembre o un sopar groc. La propera activitat serà el proper dissabte 23 de febrer, a les 6 de la tarda, al Casal Pirinenc. Serà la presentació del llibre La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939). Testimoniatges de Daniel Montañà i Josep Rafart.

Des d'aquest 2019, l'Ateneu Nacionalista de Vilada ha iniciat l'edició d'una butlletí que es distribuirà mensualment. Es tracta de La Veu de Vilada, un butlletí amb informacions relacionades amb el municipi, sobre temes d'actualitat, amb la voluntat de generar debat i opinió sobre temes d'interès. El col·lectiu també manté actualitza la seva activitat al bloc de l'entitat, http://anv 1921.blogspot.com.