Fer més àgil la rua de Carnaval de Berga és un dels objectius del consistori per a l'edició d'enguany de la festa. Les colles que participen habitualment a la desfilada de disfresses i la regidoria de Festes de l'Ajuntament han acordat algunes mesures per aconseguir que la rua de dissabte a la tarda, un dels actes centrals del Carnestoltes berguedà, es faci menys feixuga per al públic espectador, així com també per als mateixos integrants de les comparses.

La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha explicat que enguany s'ha volgut treballar conjuntament amb les comparses la millora de la festa i s'han escoltat les seves inquietuds i propostes per fer els canvis necessaris. En aquest sentit, el debat entre els representants de les colles fidels a la festa ha girat a l'entorn de dos eixos. El primer, el consum d'alcohol -ja que, com ja va explicar Regió7, es penalitzarà les colles que facin ostentació del consum d'alcohol durant la desfilada- i el segon, la durada de la rua, que en les darreres edicions ha estat excessiva. Garcia ha detallat que per fer que la rua sigui més dinàmica s'han acordat amb les comparses dues mesures: per una banda, es penalitzarà, amb el 10% de punts menys, la puntuació obtinguda per les colles que facin durar l'espectacle davant del jurat més de tres minuts; i per l'altra, la penalització, també del 10% dels punts, a les colles que deixin més de tres minuts de separació amb la comparsa que els precedeix, i que així provoquen un espai buit molt llarg que fa alentir la desfilada.

També, perquè la rua arrenqui amb puntualitat, l'ordre de la sortida de les comparses es determinarà en una reunió prèvia que tindrà lloc el divendres dia 1 de març al vespre amb els representants de cadascuna de les colles inscrites. Cal recordar que enguany cal apuntar-se a la rua de manera telemàtica i que el termini s'acaba el mateix dia 1 de març a les 3 de la tarda. «Esperem que amb aquestes mesures la desfilada sigui més àgil tant per al públic com per als participants», ha dit Garcia. «Habitualment rebíem propostes a títol individual d'algunes comparses, però aquest any hem volgut reunir-nos per poder treballar propostes conjuntes entre tots», ha afegit.

Consum responsable

El consistori berguedà treballa per aconseguir un carnestoltes amb un consum responsable d'alcohol per part dels participants. A banda de les mesures de penalització per als que promocionin el consum de begudes alcohòliques, la campanya es reforçarà amb el repartiment d'ampolles d'aigua a les colles abans de l'inici. També a la meitat de la rua es repartiran broquetes de fruita i més aigua. Durant el Ball dels Cornuts, les ampolles d'aigua seran gratuïtes i, a més a més, hi haurà una barra de begudes i còctels sense alcohol. Per altra banda, a la zona del ball s'hi instal-larà la parada Energy Control, que donarà informació sobre el consum d'alcohol i altres substàncies, que permetrà als assistents fer-se una prova d'alcoholèmia, entre d'altres. La campanya per les festes lliures de sexisme #VullLaNit tindrà més presència per carnaval amb un punt lila itinerant durant la rua i el ball, i fins a les 6 del matí pels carrers.