Berga s'omplirà aquesta tarda de gegantes, nanes i àligues de colles del Berguedà, el Bages i altres punts de Catalunya. La capital berguedana acull avui la primera trobada d'imatgeria popular en clau femenina que organitza la Bauma dels Encantats, dins del programa d'activitats del Dia Internacional de la Dona que promou l'Ajuntament de Berga en col·laboració amb el teixit associatiu.

Elisabet Casals, presidenta de la Bauma dels Encantats, ha explicat a Berguedà Setmanal que la iniciativa va sorgir en una reunió de l'entitat, per col·laborar amb la commemoració dels actes del dia 8 de març a la ciutat. «Ens va semblar que era una proposta original i diferent per donar protagonisme a les figures femenines de la imatgeria popular del país», ha comentat. «Dins el bestiari i la comparseria de Catalunya hi ha una bona colla de dones, però pràcticament sempre van acompanyades de la seva parella masculina. En aquest cas, donarem protagonisme exclusiu a la part femenina de la imatgeria per reivindicar aquest col·lectiu d'una manera diferent», ha destacat.

La Bauma dels Encantats, que també disposa d'una parella de gegants i de nans, ha fet una crida a les colles geganteres i d'altres comparses de la imatgeria festiva d'arreu de Catalunya per convidar-les a participar a la trobada de dissabte. «Hem anat una mica justos de temps, i n'hi ha moltes que, tot i que s'han mostrat receptives i els ha agradat la iniciativa, han declinat la invitació perquè ja tenien altres activitats programades», ha explicat. A banda de la geganta de la Bauma dels Encantats, la Gosolana, i la nana Doña Blanca, hi participaran la geganta, l'àliga i nans de la Patum del carrer de la Pietat, les gegantes de Saldes, de la colla Els K + sonen de Balsareny, de Montmajor, de Puig-reig, de Moià, de Montornès del Vallès, de Cardona, de Calonge, i l'àliga de Montblanc. A més a més, s'hi sumaran l'Esbart Dansaire Queralt i els Bastoners de Berga.

La plantada de la imatgeria serà a les 4 de la tarda a la plaça Cim d'Estela, per iniciar la cercavila, que tindrà la participació de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, a partir de 2/4 de 6 de la tarda. Un cop a la plaça de Sant Pere, al mig del recorregut, les colles faran el seu ball i es farà l'entrega dels recordatoris, per seguir la marxa fins a la zona del Teatre Municipal. Allà, a partir de les 7 de la tarda s'iniciarà una taula rodona sobre la presència de la dona en la cultura popular, també dins els actes programats per l'Ajuntament, que s'allargaran durant tot el cap de setmana i fins al 20 de març.