"És una fita molt important per als baganesos". Amb aquestes paraules valorava l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, l'inici, ahir, dels treballs de restauració de la coberta i el campanar de l'església parroquial de Sant Esteve. Aquestes obres comportaran en primer lloc allunyar el perill per la integritat de l'immoble com a conseqüència de les filtracions d'aigua i humitat fruit del mal estat de conservació de la teulada. I, en segon lloc, la intervenció permetrà recuperar la imatge -més esvelta- que es creu que és més probable que tingués al segle XIV, que elimina elements afegits al llarg de la història.

Les obres tenen un cost de 600.000 euros i han estat adjudicades a l'empresa Art i Construcció SL. El termini d'execució és de 10 mesos. El projecte el signa l'arquitecte Joan Pérez Farriols, que també dirigirà l'obra que promou i paga íntegrament el Servei de Patrimoni Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona. L'actuació consistirà a desmuntar l'actual coberta i reconstruir-la però fent-la de dues aigües, a reparar algunes estructures del campanar i a adequar els espais d'accés.

L'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, ha fet palesa la seva satisfacció pel fet que aquesta actuació s'hagi engegat aquesta setmana, ja que va recordar que les primeres converses sobre aquesta actuació es van iniciar l'any 2004. Des d'aleshores ha plogut molt i també s'ha fet molta feina. "Des del primer moment vam defensar que no era una qüestió purament estètica sinó també de seguretat". Després de la feina feta, el batlle creu que "ha quedat un projecte molt potent, fet amb el consens de totes les parts involucrades: l'Ajuntament, la parròquia i el bisbat, els veïns i les entitats, i la Diputació de Barcelona".

Per la seva banda, Joan Closa, cap del SPAL, ha destacat la importància d'aquesta actuació per a Bagà atès que l'església "i l'edifici de Palau són els monuments més importants que té". A més, ha apuntat que les obres comporten materialitzar "un procés de continuïtat d'una feina que ha inclòs la confecció d'estudis previs i la redacció del projecte". Ha dit que és una de les obres més importants que ara fa el SPAL al Berguedà.