19 de novembre de 2014
19.11.2014

Pelegrí veu el sector agroalimentari i forestal com uns grans aliats per al Berguedà

Un 40 % de les petites i mitjanes empreses que hi ha a la comarca tenen la seva activitat en aquests dos àmbits

19.11.2014 | 11:17
Pelegrí veu el sector agroalimentari i forestal com uns grans aliats per al Berguedà

El sector agroalimentari i forestal són, per al conseller d'Agricultura i Ramaderia, els millors aliats per consolidar el futur del Berguedà. Així ho va fer palès en la xerrada a l'ACEB, i que portava per títol "El sector forestal i la internacionalització de l'agroalimentari: una oportunitat oper consolidar el futur al Berguedà". Segons dades d'activitat econòmica, un 40 % de les petites i mitjanes empreses que hi ha al Berguedà tenen la seva activitat en el sector forestal i l'agroalimentari. Per Pelegrí "tenim una oportunitat de futur, sempre i quan aquestes activitats vagin acompanyades d'una planificació i gestió empresarial".

Des de l'ACEB, i a través de PIRINEU GLOBAL, es va posar accent en la necessitat d'internacionalització del sector agroalimentari. I és per aquest motiu que, dies anteriors a la xerrada del Conseller, es va demanar especialment que es tractés aquest tema. I així ho va fer Pelegrí, destacant l'exportació de productes agroalimentaris per valor de 8.038 M d'€ el 2013. Pelegrí també va explicar que el sector agroalimentari, és un dels àmbits econòmics on s'ha destruït menys ocupació durant l'últim any (4%). La xifra és baixa si la comparem amb la destrucció d'ocupació al sector industrial on ha estat d'un 20 %. Es tracta d'un sector amb un creixement mitjà anual del 3,7 %. I va afegir que "la internacionalització comença per fer un bon producte, i un cop el tenim, fer-lo arribar a la resta del món". Ara bé, aquesta internacionalització significa disposar de bones infraestructures com ho pot ser el futur eix europeu E9.

Sobre el sector forestal, es va referir al bosc com un recurs que s'ha de gestionar de manera sostenible, per que torni a ser humanitzat com ho havia estat en el passat. Va parlar sobre la proposta de regulació de la recol·lecció de bolets que s'ha fet al Paratge Natural d´Interès Nacional de Poblet i que en un inici ha tingut força polèmica. Segons Pelegrí, "no s'ha de veure la taxa com un impost sinó com una forma de revertir en el territori". A la prova pilot de Poblet, la passada temporada es va recaptar 4.000 € que es van destinar al manteniment dels camins malmesos per l'aglomeració de vehicles particulars.

La fusta i la gestió de la biomassa a la comarca suposa per a Pelegrí un bon exemple d´entesa i gestió a través de la Mancomunitat de municipis berguedans per a la Biomassa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook