L'espai natural de la Riera de Merlès ja disposa d'un full de ruta per garantir-ne la seva conservació. Administració, propietaris i empreses turístiques del territori -sota el paraigües de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà- han treballat per posar fil a l'agulla a aquesta mancança i dotar d'un pla d'acció de la Riera.

Aquest document de consens estableix un conjunt 11 actuacions concretes en els àmbits de la protecció legal, conservació dels valors naturals, de gestió de l´accessibilitat i de restricció de l´ús públic intensiu.

Entre les accions contemplades per aquest full de ruta destaquen la redacció del Pla Especial de Protecció del medi natural i del paisatge de la totalitat de la Riera de Merlès des del naixement a les Lloses i Sant Jaume de Frontanyà fins a la desembocadura a Puig-reig i Gaià; la redacció d´una ordenança municipal de civisme per la Riera de Merlès amb facultat sancionadora; l´establiment d´àrees restringides o l´habilitació d´espais d´estacionaments, entre altres.

Tot i que alguna de les accions incloses en aquest full de ruta ja es van iniciar el passat estiu, amb aquest acord es reforçarà de manera immediata les accions de senyalització.