Un total de 40 joves de Catalunya -de quart d´ESO i primer de batxillerat- són els primers seleccionats pels seus expedients acadèmics per participar en els debats i assistir e les conferències del primer Fòrum de Joves Talents de Catalunya, que tindrà lloc del 25 al 28 de juny, al Pavelló de Suècia de Berga (c. de la Colònia Escolar, 2). La iniciativa està organitzada per la UPC, a través de l´Exploratori de Recursos de la Natura, i amb el suport de l´Ajuntament de Berga, de la Generalitat de Catalunya a través del Departament d´Ensenyament i de la Direcció General d´Universitats, i de l´Associació Catalana d´Entitats de Recerca (ACER). També compta amb el patrocini de la Fundació Agbar i de la col·laboració de l´Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) de la UPC i d´empreses de la Catalunya central. La finalitat és incentivar la ciència i la tecnologia entre els joves de secundària i batxillerat, i reconèixer el talent dels estudiants preuniversitaris de Catalunya.

Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per a una Cultura de Pau i copresident del Grup d'Alt Nivell per a l'Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides, serà l´encarregat de pronunciar el 25 de juny, a les 12 hores, la conferència inaugural d´aquest Fòrum, que duu com a títol Inventar el futur. També hi participaran a l´acte inaugural el rector de la UPC, Enric Fossas; la directora general d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat de la Generalitat de Catalunya, Teresa Pijoan; l´alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós; el gerent de concessions d'Agbar, Josep M. Montserrat, i dels codirectors de l'Exploratori dels Recursos de la Natura, Josep Font i Dolors Grau, professors de l´EPSEM i organitzadors del Fòrum.

L´aigua com a font de vida

En aquesta primera edició, la temàtica es focalitzarà en l´aigua a la Terra, atès que el 2015 acaba el Decenni Internacional per a l'Acció "L'aigua, font de vida". Així, els participants es distribuiran en cinc grups de vuit joves. Cada grup debatrà sobre diferents aspectes d´aquesta temàtica, dirigits per experts, com són el proveïment d´aigua i la problemàtica social; els desequilibris en el consum d´aigua, la petjada hídrica i l´aigua virtual; el nexe entre aigua i energia, i entre contaminació i canvi climàtic, i l´aigua a les smart cities: regeneració i reutilització.

Els experts que guiaran als joves en aquests temes són: el director general d´Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín; la responsable de projectes de responsabilitat corporativa d´AGBAR, Nerea Plaza; l´investigador de l´Àrea de Contaminants en Sistemes Aquàtics de l´institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l´Aigua (IDAEA), del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Antoni Ginebreda; l´investigador i responsable de projectes a l´àrea de sostenibilitat del Centre Tecnològic de l´Aigua (Cetaqua), -vinculat a la UPC-, Xavier Aldea; i el president de l´Associació Española de Reutilització Sostenible de l´Aigua (ASERSA), Rafael Mujeriego.

Tots els joves participaran al taller Propietats de l'aigua que oferirà Jordi-René Mor, investigador de l´Àrea de Recursos i Ecosistemes de l´Institut Català de l´Aigua (ICRA),

L'acte central del Fòrum serà la conferència Els joves talents i Europa, a càrrec d´Amadeu Altafaj, representant de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea i delegat del govern català a Brussel·les, el 26 de juny a les 19.30 h.

El darrer dia, 28 de juny, a les 11 h, al Museu Agbar de les Aigües (a Cornellà del Llobregat), els líders de cada grup de debat presentaran les seves conclusions. La cloenda tindrà lloc a continuació, a les 12.30 h, a càrrec de la directora d´Innovació i Coneixement d´Agbar, Maria Salamero.

El programa inclou visites a la Serra de Queralt, la Riera de Merlès, l´embassament de La Baells, l´estació de Tractament d´Aigua Potable i al Museu Agbar de les Aigües.

Sobre l´Exploratori de Recursos de la Natura

L´Exploratori de Recursos de la Natura és un projecte que va néixer amb l´impuls de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB), en el marc del Campus d´Excel·lència Internacional Barcelona Knowledge Campus (BCK), conjuntament amb l´Ajuntament de Berga i amb el suport del Ministeri d´Educació.