La decisió de canviar els noms dels carrers de Berga correspon als veïns de la ciutat i als grups polítics que els representen al consistori. Així ho creu el govern de la CUP, que, ara per ara, no s'ha plantejat debatre una proposta del Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs (CEJEB) per tal que el consistori canviï els noms de 37 carrers i places que ara porten el de capellans, militars o sants per d'altres d'anarquistes com el mateix Josep Ester, maquis com Marcel·lí Massana o Ramon Vila o també víctimes del franquisme com Joan Vilella o Josep Puertas, entre d'altres. L'entitat també demana canviar el nom del carrer General Manso Solà i posar-hi el del jove berguedà assassinat el 28 de maig del 2005, Josep Maria Isanta.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha explicat a aquest diari que "actualment el govern encara no ha tractat el tema però en qualsevol cas, en el moment que es cregui convenient tractar-lo, es farà amb l'assemblea [de la CUP], la resta d'equips i amb la ciutadania, que és qui realment ha de poder dir-hi la seva". I ha afegit que s'atendrà com una més de les 300 instàncies rebudes al consistori en el que portem d'aquest mes.

La proposta del CEJEB no és nova. El centre anarquista ja l'ha presentat en altres ocasions en la darrera dècada sense que fins ara mai hagi fructificat. Fonts de l'entitat han explicat que la proposta es un punt de partida per si l'actual govern la vol negociar. L'objectiu és que els carrers de la ciutat s'hi reflecteixi "les diferents sensibilitats" ideològiques berguedanes.

L'actual petició està generant polseguera en algunes webs d'extrema dreta com Germinans Germinabit o Libertad Digital. A més, s'atribueix a un grup ultracatòlic anomenat Enraizados el reenviament d'almenys 1.500 missatges al correu elèctronic de l'alcaldessa, Montse Venturós. També s'han reenviat paral·lelament a l'adreça del CEJEB. És un formulari que un cop omplert es redirecciona automàticament a les dues adreces. En el text es demana a Venturós que no atengui la petició de canvis de noms i se l'adverteix que si no es fa cas de la seva petició es denunciarà el consistori per "incitació a l'odi i a la prevaricació".