Les ajudes que concedia el govern central destinades a la reconversió de les comarques mineres com el Berguedà s'estan convertint en un maldecap per a alguns municipis berguedans. Segons ha pogut saber Regió7, el ministeri d'Indústria reclama a l'Ajuntament de Cercs que li retorni el pagament d'una ajuda dels plans Miner de 100.000 euros que li va lliurar en el seu dia per a la transformació de l'edifici de propietat municipal de la Casanova de les Garrigues en un centre de turisme rural. Es dóna el cas que el ministeri esmentat va concedir una ajuda de 770.080 euros per a la realització d'aquesta obra i en va avançar 100.000. La resta de l'ajut no l'ha pagat. Tanmateix, ara, el consistori de Cercs es troba que ha hagut de pagar l'obra buscant-se finançament alternatiu al que ja tenia concedit, encara no ha rebut l'import aprovat i signat i a més li reclamen 100.000 euros, l'única part de l'ajuda rebuda.

El projecte va ser redactat el 2006. L'obra s'inclou en el conveni de la Comissió de Cooperació pels fons Miner entre el govern central i la Generalitat del 19 de maig del 2008. El setembre d'aquell mateix any, el Consorci de la Ruta Minera (ens integrat pels ajuntaments de Cercs, Fígols, Vallcebre, Saldes i Guardiola) s'adona que a l'esborrany del document hi ha diferents errors en el redactat. Entre els quals que Madrid xifra en 1,6 milions d'euros l'ajuda a donar pel projecte de Cercs quan en realitat l'import de l'actuació era de 770.080. Amb tot, els representants de les diferents parts involucrades van signar el conveni l'octubre d'aquell any pensant que s'havien fet les correccions demanades. Però no va ser així, segons ha explicat a Regió7 Jesús Calderer, president del Consorci esmentat i alcalde de Cercs. Davant d'això es va fer una addenda al conveni perquè "no suposa cap inconvenient afegit, ja que aquesta és una pràctica usada en la correcció d'altres documents de naturalesa similar".

Errada del ministeri

L’addenda la signen representants del ministeri d’Indústria, la Generalitat i el Consorci el 20 d’octubre del 2010 i corregeix els errors del conveni del 21 d’octubre del 2008. Posteriorment i via telefònica, representants del ministeri informen els del Consorci que «a causa de la no-

execució d’un tràmit intern comptable» -del ministeri- «l’addenda degudament signada, queda sense vigència». Es negocien diferents solucions. Finalment s’opta per la d’anul·lar el conveni erroni i redactar-ne un de nou pel mateix objecte i import que constava a l’addenda. Per fer efectiu el conveni calia l’autorització de la Comissió de Cooperació de les ajudes Miner entre Madrid i la Generalitat «i la suficiència de crèdit pressupostària per poder executar la despesa». El 2012, el ministeri inicia els tràmits «per a la redacció i posterior signatura d’un conveni de pagament, fórmula proposada per ells mateixos». Aquest conveni va quedar aturat i Madrid no va arribar a pagar.

L’Ajuntament de Cercs va buscar-se el finançament per pagar l’obra ja executada. Des del 2014 el negoci de turisme rural de la Casanova de les Garrigues l’explota un empresari a qui el consistori ha llogat l’immoble. Amb el canvi de govern de Cercs, l’actual batlle va reclamar a Madrid, administrativament, que «ens paguin els 600.00o euros d’ajuda del Miner», la part que no han cobrat. L’alcalde Calderer diu que «la seva resposta ha estat que ens han reclamat els 100.00 euros» de subvenció ja abonats. Jesús Calderer ha dit que faran cas omís d’aquesta pretensió i que mantindran la reclamació per cobrar els 600.000 euros que tenien aprovats i signats.