El Conservatori de Música dels Pirineus ja és una realitat. O gairebé. A l´espera que passin els trenta dies hàbils després de la creació oficial del servei -un tràmit aprovat pel ple de l´Ajuntament de Berga fa una setmana- el flamant centre comença a caminar. Les primeres proves d´accés al conservatori que uneix Berga, Puigcerdà i la Seu d´Urgell es faran a final d´aquest curs, entre el maig i el juny, depenent de cada nivell. Així ho han anunciat els responsables de les escoles municipals de música de les tres localitats que configuren aquest nou projecte pioner a Catalunya i a l´estat espanyol.

Com ja va explicar aquest diari, es tracta del primer conservatori de música que es mourà entre tres seus. Els alumnes rebran la majoria de classes a les seves respectives poblacions, tant les teòriques com les d´instrument, tot i que el projecte inclou algunes activitats conjuntes i ja han advertit a les famílies que caldrà fer desplaçaments puntuals, ja sigui per fer exàmens, assajos o concerts. També s´està treballant per poder fer algunes classes a distància de manera virtual. Tota aquesta informació, però, encara s´ha de concretar. Encara que els equips directius de les tres escoles de música ja fa mesos que treballen en el projecte, estan esperant, primer, que des de l´Ajuntament de Berga es nomeni un director del Conservatori de Música dels Pirineus i que el claustre de professors es reuneixi de manera oficial.

Tot i que encara no s´han convocat oficialment, és previst que les proves d´accés als estudis de grau professional als conservatoris de Catalunya siguin entre final de maig i principi de juny. Per tant, aquests seran els primers exàmens que es realitzaran al Conservatori de Música dels Pirineus. De moment, els tretze alumnes que enguany estan cursant el primer curs promocionaran a segon sense inconvenients.

El director de l´Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet; i les seves homòlogues de Puigcerdà i la Seu d´Urgell, Carme Baulenas i Sònia Lanau, no han pogut amagar la seva satisfacció de saber que el que queda de curs podran respirar alleugerits sabent que el conservatori ja és una realitat. Tenen clar, però, que se´ls gira feina. Després de mesos recorrent els Pirineus -amb reunions entre els equips directius de les tres ciutats- ara toca posar fil a l´agulla al projecte. De moment, ja s´ha aprovat un reglament bàsic i unes taxes per al servei. La resta s´anirà teixint properament i de mica en mica entre totes les parts implicades: equips directius, claustre de professors, consell escolar, pares, alumnes i ajuntaments.

Preparació per al nou curs

Amb la mirada fixada al proper curs, es mostren convençuts que hi haurà alumnes interessats a accedir als estudis de grau professional que s´estrenen al Berguedà, a l´Alt Urgell i a la Cerdanya. És a dir una formació que un cop finalitzada permet obtenir una titulació oficial.

Cal recordar que actualment els interessats a cursar aquests estudis han de dirigir-se a d´altres ciutats, com Manresa, Lleida o Barcelona. Durant aquest curs ja han començat a preparar els alumnes de les tres escoles de música que estan interessats a fer els estudis reglats per obtenir una titulació oficial. «Des de principi de curs, preveient que el servei es crearia abans i que previsiblement es convocarien unes proves d´accés extraordinàries, ja hem treballat amb aquest objectiu amb els alumnes que havien mostrar l´interès», expliquen els directors.

Asseguren, però, que a banda dels mateixos alumnes de les escoles de música, han rebut demanda d´informació de persones externes. «Algunes persones que tenen començats els estudis i ara veuen una oportunitat per acabar-los o gent que té formació musical però vol tenir titulació», entre altres perfils.

Oportunitat per al territori

La creació d´aquest nou conservatori a tres bandes suposa el naixement d´un nou model de gestió. D´això en són plenament conscients les persones que hi ha al capdavant. Baulenas, Llobet i Lanau asseguren que és un repte, però també creuen que «és una oportunitat per als estudiants de música i per al territori.» En aquest sentit expliquen que «és una nova manera de treballar, en equip i que ens permetrà veure la manera de funcionar d´altres professors del sector, que sempre és enriquidor.»

A més, han destacat que amb el temps, es valorarà encara més positivament la creació d´aquest servei, «per les oportunitats dels alumnes de cursar uns estudis a casa, per la creació de sortides professionals...».

Han volgut deixar clar que l´entrada en joc del nou conservatori no significa que les escoles de música de Berga, la Seu i Puigcerdà deixin d´existir. «Nosaltres continuarem treballant per oferir formació musical a tothom qui ho vulgui, sense l´obligació ni la necessitat de passar pel conservatori i haver d´obtenir un títol», han afirmat. De fet, recorden que els alumnes de les escoles de música suposaran entre el 80 i el 85 % del total -davant del 15-20 % que s´interessaran pel conservatori. Els tres centres mouen actualment més d´un miler d´alumnes i el conservatori està capacitat per a 180 places entre els cursos de primer a sisè. El servei està preparat per oferir dues línies per nivell tot i que són conscients que cal anar a poc a poc.