Qui hauria imaginat mai que l'autor de l'himne 'Born in the U.S.A.' posaria la banda sonora a una de les tradicions catalanes més nostrades? El proper diumenge de Corpus a la plaça de Sant Pere de Berga, els gegants de la Patum ballaran amb música d'una cançó del mite del rock Bruce Springsteen, The Boss.

Tal com van anunciar divendres a la nit fonts del Patronat Municipal de la Patum, les entitats i associacions organitzadores de la festa han arribat a un acord amb el cantant nord-americà perquè els cedeixi els drets de la balada 'If I should fall behind', publicada el 1992 en el disc d'estudi 'Lucky Town'.

Després de posar-se en contacte amb l'equip de comunicació de Springsteen i d'aconseguir que els seus assessors legals donessin el vistiplau a la cessió dels drets de la cançó "només per fer el ball dels gegants", el director i compositor berguedà Sergi Cuenca va començar a preparar un arranjament de la balada per als músics de la Patum, segons explica el Patronat.

Amb aquesta novetat, les colles dels gegants vells i dels gegants nous commemoren els seus 150è i 125è aniversari, respectivament.

Un fan de Springsteen

El contacte amb l'entorn del cantant i guitarrista de Nova Jersey s'ha fet gràcies al pastisser berguedà Albert Dorna, que és membre del club de fans de Springsteen de l'estat espanyol. Segons el comunicat emès pel Patronat, "des de fa anys, diversos membres de la comparsa dels gegants de la Patum" havien imaginat que un dia ballarien un arranjament per a banda d''If I should fall behind' a la plaça de Sant Pere el diumenge de Corpus. Aquest any ho han aconseguit. "Tots els membres de la colla estem molt contents", va declarar a aquest periòdic Dorna.

El seguidor de The Boss, però, no va voler explicar amb detalls com es va gestar aquest projecte. Malgrat tot, va assegurar que farà pública la història "dimecres de la setmana que ve en una roda de premsa".

Dorna ha aparegut als mitjans de comunicació locals en els últims anys per la seva relació amb el músic nord-americà. El juliol del 2008, per exemple, va ser notícia àmpliament difosa per Regió7 perquè va poder ensenyar al cantant una rèplica seva feta amb una peça de xocolata d'1,20 metres d'altura, aprofitant un cap de setmana que Springsteen va actuar a Barcelona. "Si sóc jo, de xocolata!", va dir el cantant en veure la seva dolça rèplica. Per elaborar l'escultura, Dorna va utilitzar uns 40 quilos de diverses menes de xocolata.

El 31 d'octubre del 2010, el pastisser berguedà va portar Nils Lofgren, guitarrista de l'E-Street Band de Bruce Springsteen, al pavelló vell de Berga. El concert, amb què la Dolceria Pujol va celebrar el seu 150è aniversari, va ser l'únic a Espanya de la gira europea de Lofgren i el seu grup.

Altres músiques a la Patum

Tot i el caràcter tradicional de la Patum, el ball de gegants del diumenge de Corpus d'enguany no serà la primera vegada que s'utilitzarà una música aliena al repertori típic de la festa.

En aquest sentit, un dels precedents més inmediats és la Patum del 2013. En l'edició de fa 3 anys, la comparsa dels Nans Vells va celebrar el seu 160è aniversari amb una sorpresa per al públic: mentre ballaven 'La Gaita Gallega', un gaiter va interpretar la peça.