"Si tot va bé, entre el gener i el febrer del 2017 esperem que puguin començar les obres" de construcció de l'edifici de la Secció d'Institut (SI) Serra de Noet de Berga. Així ho va assegurar en declaracions a Regió7 Antoni Massegú, director dels serveis territorial d'Ensenyament a la Catalunya Central. D'aquesta manera es començaria a veure la llum al final del túnel d'una vella assignatura pendent de la ciutat. El centre educatiu, que ofereix formació d'ESO, va néixer l'any 2006 per donar resposta a les necessitats de nous espais educatius a la ciutat per l'augment de la demanda. Fins aleshores, Berga només havia tingut un institut, el veterà Guillem de Berguedà. Fa una dècada que el SI ocupa uns barracons (mòduls prefabricats), ubicats a tocar de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, a l'antic recinte de la vella caserna militar, al pla de l'Alemany. Malgrat que es tractava d'unes instal·lacions a priori provisionals, el retard en la construcció d'un edifici nou de trinca s'ha anat allargant en el temps. De fet, el març del 2015, l'aleshores consellera d'Ensenyament Irene Rigau i el llavors alcalde Juli Gendrau van anunciar que les obres començarien entre l'any 2015 i el 2016.

El nou centre no estarà enllestit fins al cap de dos anys, el temps que es preveu que trigaran a executar-se les obres d'un immoble que costarà 5,5 milions d'euros, que pagarà íntegrament el Govern català. Tal com ja ha anat informant aquest diari, l'immoble es construirà en uns terrenys que l'Ajuntament ha cedit al Govern i que estan ubicats a sota mateix del camp municipal de futbol, a una zona propera a la ubicació actual del centre. Tanmateix, aquest sòl s'ha d'urbanitzar i fer-hi arribar els serveis necessaris. L'equip de govern de la CUP ha redactat el projecte per dur a terme aquesta obra, i s'ha de debatre en la propera reunió de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat, va indicat a Regió7 la regidora d'Ensenyament, Mònica Garcia. Ella i el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Antoni Massegú, van indicar que estan treballant de forma coordinada "fa mesos" i que preveuen que la construcció de l'edifici es pugui iniciar tan bon punt el consistori hagi urbanitzat aquest espai.

La comunitat educativa ha rebut amb satisfacció l'anunci del Govern que els treballs començaran durant el primer trimestre del 2017, si no sorgeixen imprevistos. Aquest fet suposaria que les obres podrien estar enllestides l'any 2019, i es posaria fi, d'aquesta manera, a una situació de provisionalitat. En declaracions a aquest diari, Teresa Call, la directora del SI Serra de Noet, va fer palesa la seva satisfacció. "Sabíem que s'estaven fent passos i que s'estava treballant" per gestionar l'inici de les obres del reclamat edifici. Per a la comunitat educativa, disposar d'un immoble "és molt important", va comentar la directora del centre, perquè professorat i alumnes gaudiran d'unes instal·lacions millors amb un edifici d'obra.