Segueix-nos a les xarxes socials:

«No és gens agradable haver de detenir una representant escollida per la població»

A l'inspector en cap de l´àrea bàsica policial del Berguedà, Francesc Hernández, li ha tocat començar la seva etapa al Berguedà amb l´arrest de l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós

«No és gens agradable haver de detenir una representant escollida per la població»Dolors Clotet

Francesc Hernández Sánchez (Manresa, 1965) fa més de dues dècades que va accedir al cos dels Mossos d´Esquadra. Ha tingut diferents responsabilitats al cos a Osona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi a Barcelona, a Trànsit «en diferents categories i zones» i a l´àrea de la regió central de recursos operatius. Quan es va fer mossso, a Catalunya n´hi havia poc més de 2.000. Ara ja en són més de 17.000. El nou cap dels Mossos és manresà i viu a Castellgalí (Bages). Coneixia el Berguedà perquè quan era petit els seus pares l´havien portat a estiuejar a Bagà i en té bons records. Tenia 10 anys el primer cop que va pujar al Pedraforca. Actualment no pot dedicar-se gaire a l´excursionisme perquè és pare de la Martina, de 4 anys, i el Jordi, de 9. «El meu oci és la meva família», comenta somrient i cofoi.

P Vostè és de Manresa i la seva darrera destinació ha estat Vic. Com es troba ara al Berguedà?.

R Molt bé, molt bé. La veritat és que és una comarca que en alguns punts té similituds amb Osona. Té molts municipis, 31, i Osona, 51, i molta diferència entre la població dels pobles. Aquí hi ha Berga amb 16.000 habitants i Sant Jaume de Frontanyà amb poc més de 26 habitants. El Berguedà és una de les comarques més boniques de Catalunya i m´hi trobo molt a gust. A més, l´acollida que he tingut per part dels alcaldes i dels representants del teixit associatiu és molt b0na. I m´he trobat amb una comissaria amb la gent molt motivada, i la veritat és que m´ho estan posant fàcil.

P 15 dels 31 municipis del Berguedà tenen menys de 250 habitants i hi predomina la població rural disseminada. Això què suposa per a vostès?

R Hem de fer un esforç molt important a l´hora de planificar els serveis. Hem d´estar avaluant quines són les problemàtiques a cada municipi i a partir d´aquí, mitjançant els plans de serveis, fer una distribució de les patrulles el màxim d´equilibrada possible als diferents municipis. El que fa anys s´anomenava policia integral aquí al Berguedà pren el màxim sentit perquè hem de fer qüestions de trànsit, de mediació, de civisme o temes que tenen a veure amb la seguretat ciutadana. A la majoria de poblacions on no hi ha ni policia local ni vigilants, els mossos d´esquadra hem de prestar un servei en el sentit més ampli possible del que representa la policia en un municipi.

P Va arribar a la comissaria l´1 octubre. Ja coneix els alcaldes dels 31 municipis?

REstic en aquest procés. Vaig tenir l´oportunitat de saludar-los al Consell d´Alcaldes celebrat a Gironella. Ara m´estic presentant i en breu ho hauré fet amb tots, però ja he estat en contacte amb pràcticament la totalitat.

P A l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós, segur que la coneix, perquè li va tocar detenir-la. Com ho va viure?

R La veritat és que no és gens agradable haver de detenir una representant escollida per la població, en aquest cas, de Berga. Nosaltres donem compliment a les ordres de l´autoritat judicial. Ho hem de fer perquè ens toca donar compliment a la llei. I tenint molt present que al cap de 5 o 6 hores, quan la van deixar en llibertat, jo tornava a estar a disposició de l´alcaldessa. Això forma part de la complexitat d´aquesta feina, tothom ha d´entendre que no és fàcil però és el que dota aquesta societat d´estabilitat.

P Si es torna a donar una situació similar, tornarà a fer el mateix, tant si és l´alcaldessa com si sín altres càrrecs electes?

R No tenim cap més opció. Si l´autoritat judicial ens ho ordena, ho haurem de fer perquè així ho estableix la llei. Si el jutge, com a autoritat, ens ho ordena, ho haurem de fer.

P Als mossos els toca patir la judicialització de la política. Quin ha de ser el seu paper?

R Continuar aplicant i fer complir la normativa vigent. Si en el futur la norma canvia, aplicarem la que en aquell moment hi hagi.

P Quin és l´índex delinqüencial del Berguedà?

R Actualment estem en 22,5 fets penals per cada 1.000 habitants i és una de les ràtios més baixes de Catalunya. A la regió central hi ha una mitjana de 33 fets i a Catalu-nya està per sobre de 60. Tenir una ràtio baixa no vol dir que no hi hagi problemes. Qualsevol fet genera una percepció d´inseguretat molt alta. I això s´ha de treballar amb xerrades i estant en contacte amb el teisxit associatiu. D´altra banda, tenim un índex de resolució de fets delictius de prop del 48%, que és molt alt.

P Fa poc han desmantellat dues granges de marihuana a Avià on se´n cultivaven 3.600 plantes. Content d´aquesta acció?

R Sí, sí. No és habitual confiscar milers de plantes com s´ha fet a Avià. Estem satisfets de poder detectar aquests delictes contra la salut pública. Aquesta mena de delictes van associats a una defraudació del fluid elèctric

P Com s´aconsegueix fer accions com aquestes?

R En aquest cas, ciutadans van veure moviments estranys i ens van informar. Per això la col·laboració ciutadana és molt important en aquest tema i altres, com els robatoris amb força.

P Quins són els seus objectius en aquesta nova etapa.

R Continuar promovent una policia de proximitat i implementar les millores tecnològiques.

Prem per veure més contingut per a tu