22 de març de 2017
22.03.2017
40 Años
40 Años

Treballs forestals per a la prevenció d'incendis al parc natural del Cadí-Moixeró

S'han recuperat àrees de pastura i s'han delimitat pistes forestals al dos punts estratègics de gestió: el de la Josa de Cadí i el de Meranges

22.03.2017 | 12:40
Treballs forestals per a la prevenció d'incendis al parc natural del Cadí-Moixeró

Tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró han realitzat diversos treballs silvícoles durant el primer trimestre d´aquest any, emmarcats en el Pla de Prevenció d´Incendis Forestals del parc. Fonts del Govern català han informat que s´han recuperat àrees de pastures i preparat pistes forestals en els anomenats Punts Estratègics de Gestió (PEG), claus en la prevenció i extinció d´incendis forestals. Els objectius de les actuacions realitzades són millorar els hàbitats d´espais oberts que afavoreixen determinades espècies de flora i fauna, incrementar la resistència a la propagació dels focs forestals i afavorir l´accés dels grans herbívors salvatges i domèstics, que ajudaran a mantenir aquestes àrees obertes.

Les actuacions han estat impulsades per l´Obra Social "la Caixa", i realitzades en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l´Entitat Municipal Descentralitzada de Josa de Cadí i l´Ajuntament de Castellar de n´Hug.

La importància dels punts estratègics

Els PEG, per les seves característiques orogràfiques, són indrets clau per a la propagació d´un gran incendi forestal d´un sector a l´altre del parc natural de manera que mantenir aquests punts sota unes determinades condicions de vegetació pot aconseguir aturar un incendi forestal o disminuir-ne molt la virulència. A més, aquestes condicions de vegetació fan que es tracti de punts segurs per als bombers que treballen en l´extinció del foc.

Al PEG de Josa de Cadí (Josa i Tuixent - Alt Urgell), s´han recuperat 10 hectàrees de pastura i s´han delimitat una pista forestal com a franja d´accessibilitat i una àrea estratègica al Coll de Jovell. En paral·lel s´ha acordat amb els propietaris del ramat de cabra de llet i de la formatgeria del Serrat Gros el trasllat d´un ramat a Josa de Cadí perquè pasturi a tota la zona recuperada. A més de fomentar la pastura aquesta actuació permet mantenir els hàbitats d´espais oberts, que són escassos en el parc i d´una biodiversitat destacada.

Impuls social

Al Punt Estratègic de Gestió (PEG) de Meranges (Castellar de n´Hug - Berguedà), s´ha delimitat una pista forestal com a franja d´accessibilitat, tres àrees estratègiques i s´ha estassat una àrea de seguretat al perímetre de la bassa d´aigua.

Els treballs els ha realitzat la Fundació Integra Pirineus de La Seu d´Urgell (Alt Urgell) i estan emmarcats en el conveni anual de l´Obra Social "la Caixa" i el Departament de Territori i Sostenibilitat. L´objectiu de la Fundació és fer sostenible el seu projecte empresarial que es fonamenta bàsicament en tres pilars: ambiental, a partir de l´ús energètic de la biomassa; desenvolupament rural, amb la gestió forestal sostenible; i de prevenció d´incendis forestals i socials, creant llocs de treball per a persones en situació de risc d´exclusió social, especialment amb discapacitat psíquica o malaltia mental.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

Enllaços recomanats: Premis cinema