Tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró han realitzat diversos treballs silvícoles durant el primer trimestre d’aquest any, emmarcats en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del parc. Fonts del Govern català han informat que s’han recuperat àrees de pastures i preparat pistes forestals en els anomenats Punts Estratègics de Gestió (PEG), claus en la prevenció i extinció d’incendis forestals. Els objectius de les actuacions realitzades són millorar els hàbitats d’espais oberts que afavoreixen determinades espècies de flora i fauna, incrementar la resistència a la propagació dels focs forestals i afavorir l’accés dels grans herbívors salvatges i domèstics, que ajudaran a mantenir aquestes àrees obertes.

Les actuacions han estat impulsades per l’Obra Social “la Caixa”, i realitzades en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Josa de Cadí i l’Ajuntament de Castellar de n’Hug.

La importància dels punts estratègics

Els PEG, per les seves característiques orogràfiques, són indrets clau per a la propagació d’un gran incendi forestal d’un sector a l’altre del parc natural de manera que mantenir aquests punts sota unes determinades condicions de vegetació pot aconseguir aturar un incendi forestal o disminuir-ne molt la virulència. A més, aquestes condicions de vegetació fan que es tracti de punts segurs per als bombers que treballen en l’extinció del foc.

Al PEG de Josa de Cadí (Josa i Tuixent - Alt Urgell), s’han recuperat 10 hectàrees de pastura i s’han delimitat una pista forestal com a franja d’accessibilitat i una àrea estratègica al Coll de Jovell. En paral·lel s’ha acordat amb els propietaris del ramat de cabra de llet i de la formatgeria del Serrat Gros el trasllat d’un ramat a Josa de Cadí perquè pasturi a tota la zona recuperada. A més de fomentar la pastura aquesta actuació permet mantenir els hàbitats d’espais oberts, que són escassos en el parc i d’una biodiversitat destacada.

Impuls social

Al Punt Estratègic de Gestió (PEG) de Meranges (Castellar de n’Hug - Berguedà), s’ha delimitat una pista forestal com a franja d’accessibilitat, tres àrees estratègiques i s’ha estassat una àrea de seguretat al perímetre de la bassa d’aigua.

Els treballs els ha realitzat la Fundació Integra Pirineus de La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i estan emmarcats en el conveni anual de l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Territori i Sostenibilitat. L’objectiu de la Fundació és fer sostenible el seu projecte empresarial que es fonamenta bàsicament en tres pilars: ambiental, a partir de l’ús energètic de la biomassa; desenvolupament rural, amb la gestió forestal sostenible; i de prevenció d’incendis forestals i socials, creant llocs de treball per a persones en situació de risc d’exclusió social, especialment amb discapacitat psíquica o malaltia mental.