11 de febrer de 2018
11.02.2018
40 Años
40 Años
CARNAVAL AL BERGUEDÀ

El referèndum i el 155 esdevenen protagonistes a la rua de Berga

La qualitat de les comparses d'aquest any va sorprendre el jurat que avaluava els grups participants

16.02.2018 | 18:37
Rua de disfresses

El Carnaval de Berga va demostrar que els fetus que s'estan gestant, i que van ser engendrats arran de la proclamació de la República Catalana, tenen molt a dir. Una de les carrosses participants a la rua era, precisament, la dels Fills de la República, en què els fetus representaven un espectacle musical, amb cançons que feien referències satíriques a l'actualitat política, i van adoptar el crit de «els carrers seran sempre nostres» pel de «naixerem el dia de Corpus». Tot i que cada any hi ha alguna carrossa que ironitza sobre l'actualitat, aquest es van poder veure més grups participants que feien referències a la situació política del país.

Els Fills de la República van posar la banda sonora més original a la rua d'ahir a la tarda, però també es va poder veure un grup de presos i una carrossa que representava el Congrés dels Diputats de Madrid i que era seguida per un grup de flamencs, que a la vegada eren perseguides per uns flamencs amb porres. Fins i tot van fer acte de presència al Carnaval de Berga antics republicans de les milícies de la guerra civil i un grup de gira-sols que fugien de ser adoctrinats pel franquisme.

Els efectes de l'article 155 també va ser un altre motiu de sàtira a la rua. Les pintures del monestir de Sixena van ser rebatejades ahir per les de Sant Quirze de Sixena (en referència a l'església romànica de Sant Quirze de Pedret de Cercs) i un grup vestit de sants, amb els marcs de les obres pictòriques, representaven els quadres de la polèmica, que van ser retornats del museu de Lleida al municipi d'origen després que el govern central agafés les regnes de la Generalitat un cop destituït l'executiu català.

El jurat que avaluava les comparses en destacava la qualitat, i indicava que a cada edició hi ha una rivalitat sana entre els grups participants per fer-ne la millor. També destacaven que hi havia més grups intergeneracionals i en moltes carrosses s'hi veien adults, joves i nens. Aquest any hi han participat 27 carrosses.

El fred va ser l'altre protagonista incòmode de la desfilada i molts dels participants es queixaven de les baixes temperatures.

Ahir al darrer tram de l'itinerari –que habitualment era més deslluït– hi havia més públic que altres anys perquè era el punt on es va ubicar el jurat i, per tant, els grups van exhibir els seus balls a la ronda Moreta.

Premis


- El jurat va decidir que els premis a la millor carrossa fossin:
Els barreters bojos,
Molí de la Valldan
Berga, palla i festa

- Els premis a la millor animació van ser per:
Els fills de la República
Sant Quirze de Sixena
Mou fitxa amb Berga Resort

- Pel que fa a la millor comparsa van guanyar:
Els gira-sols Queraltsol
Els flamencs de l'Article 96
Aquí no mana ni Déu

- I en la categoria infantil:
El grup Iabadabaduu!! De l'escola Sant Joan
Els Aviartics
Calaveres mexicanes de l'escola Santa Eulàlia de Berga.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

Enllaços recomanats: Premis cinema