L'Ajuntament de Berga s'ha adherit a la campanya per a la identificació i l'esterilització d'animals domèstics que és impulsada per la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Es tracta d'una iniciativa que té l'objectiu de promoure la tinença responsable d'animals de companyia que té la col·laboració de centres veterinaris d'arreu de Catalunya i que es portarà a terme fins al 5 de maig. Un cop acabada, la Policia Local intensificarà els controls en aquest àmbit.

El projecte pretén informar sobre l'obligació legal d'identificar els animals amb el microxip i la xapa corresponents, així com de registrar-los en el cens municipal per reduir-ne l'abandonament. Segons dades de FAADA, cada any s'abandonen més de 30.000 animals a Catalunya a causa de la manca de control de la natalitat. Per això, la campanya preveu la identificació i l'esterilització de gossos, gats i fures a preus promocionals per prevenir la superpoblació d'aquests animals.

El regidor de Salut Pública, Eloi Escútia, ha destacat que les persones que tenen un animal de companyia han de ser conscients de les responsabilitats que comporta. Segons Escútia, «cal procurar el benestar de l'animal en aspectes com l'alimentació, la cura i les revisions sanitàries corresponents, però també és necessari vetllar perquè els animals no esdevinguin un element pertorbador per a la resta de veïns i veïnes i cal evitar embrutar l'espai públic, entre d'altres». Tanmateix, el regidor ha incidit en la importància d'identificar els animals de companya i d'inscriure'ls al cens municipal.

Un cop finalitzada la iniciativa, la Policia Local intensificarà els controls que porta terme periòdicament per comprovar que els animals estiguin identificats i inscrits al cens. En aquest sentit, cal recordar que l'ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals domèstics i gossos potencialment perillosos preveu sancions econòmiques d'entre 100 i 2.400 euros per als propietaris dels animals que no estiguin degudament identificats.

Les persones interessades poden accedir al web www.socresponsable.org. Un cop finalitzada la inscripció, es generarà un codi que caldrà facilitar al centre veterinari en el moment de concertar la visita i sol·licitar el pressupost, diferent segons cada cas. A Berga, els centres col·laboradors amb la campanya són Naturalvet i Centre Veterinari Berguedà.