El Concurs de Boletaires d'enguany tindrà més espai d'oci per fer més activitats al pla de Puigventós on se celebrarà el 28 d'octubre el darrer diumenge d'octubre en lloc del primer. Aquest canvi ja anunciat es fa per aconseguir que els aficionats puguin omplir les cistelles més fàcilment cosa que a principis de mes és més difícil a causa de la climatologia adversa. La Festa dels Bolet, dins la qual es fa el concurs, s'ha presentat aquest divendres a Berga.

L'alcalde de Casteller del Riu, Adrià Solé, ha afirmat que «l'augment de la zona d'oci respon a la voluntat de donar un nou aire a la festa dedicant més espai a les activitats familiars». Per exemple, el recinte firal acollirà una petita mostra de productes relacionats amb l'activitat boletaire com per exemple cistells, llibres, artesania i productes agroalimentaris, etc. A més, també hi haurà diverses carpes dedicades al coneixement del bosc i a la difusió de les energies renovables, a càrrec de la Diputació de Barcelona.

Pel que fa al canvi de datat, Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire ha explicat que "l'entitat ha decidit canviar la data per una qüestió meteorològica, ja que amb el canvi climàtic havíem de buscar la millor alternativa per garantir que a la festa dels bolets hi hagi bolets".

D'altra banda, la regidora de Festes de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha expressat la voluntat de farcir el mes d'octubre d'activitats que permetin englobar altres vessants relacionades amb els bolets, més enllà dels dos actes consolidats que se celebren durant aquest mes com són la Berga Bolet i la Festa dels Bolets. En aquest sentit, Garcia ha comentat que és "inevitable i necessari complementar el mes del bolet amb activitats que permetin engrandir la festa i, per això, la nostra intenció és treballar per aportar i rebre propostes". Un exemple seria poder dedicar una jornada a la cura i la neteja dels boscos, entre d'altres.

Boletaires d'Honor 2018

Els Boletaire d'Honor d'enguany seran Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ; el berguedà Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya; Gerard Isanta, director general de l'empresa Bgrup i Josep Badia, cuiner del restaurant La Cabana de Berga.

Proves esportives infantils d'orientació i cross

Per tal de de dinamitzar la Festa dels Bolets ha impulsat la creació de La Minibolet. Es tracta d'un esdeveniment esportiu adreçat als infants d'entre 3 i 18 anys que comptarà amb dues modalitats: una cursa d'orientació i una cursa de cross que es desenvoluparan a l'entorn natural del Pla de Puigventós. Les proves començaran a 2/4 de 10 del matí i per participar-hi caldrà inscriure's prèviament a través del web www.cebergueda.cat. El preu d'inscripció serà de 2 euros i tots els participants rebran una bossa d'obsequis i una medalla. La Minibolet és una iniciativa impulsada pel Consell Esportiu del Berguedà, el JAB (Joves Atletes de Berga) i el Club d'Orientació Berguedà amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Castellar del Riu. Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, ha valorat «l'esforç de la Penya Boletaire per mantenir la Festa dels Bolets» i ha destacat «la participació de l'ens comarcal a l'hora de contribuir a augmentar el reguitzell d'activitats impulsades a l'entorn de Puigventós».

Servei d'autobús per anar a Puigventós

Un any més s'oferirà la possibilitat d'utilitzar el servei de transport públic d'autobús per accedir al Pla de Puigventós. El servei gestionat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà oferirà cinc trajectes d'anada cada mitja hora a partir de 2/4 de 9 i cinc trajectes de tornada, des de les 12 del migdia. Els tiquets es podran adquirir anticipadament del 22 al 16 d'octubre, de 9 del matí a 2 del migdia, a l'oficina de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà situada al carrer Lluís Millet, 33. Fora del termini de venda, caldrà realitzar les peticions a través del telèfon 639 42 93 87. El preu del tiquet serà d'1euro per trajecte.

Cremada de la falla i focs d'artifici terrestres

La Festa dels Bolets finalitzarà al Passeig de la Pau de Berga amb la cremada de la falla. Abans, però, hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla Pirineu (18h, l'entrega de premis del concurs 'Art Bolet' del Centre Comercial Tres Branques de Berga Comercial (19:45h) i l'encesa de la falla que anirà precedida d'un espectacle de focs d'artifici al voltant de la falla.

La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha explicat que la normativa de foc impedeix realitzar el castell de focs d'artifici en el seu emplaçament habitual, a la zona del Passeig de la Pau amb Gran Via, per la manca de distància de seguretat amb la gasolinera. Per això, ha dit Garcia, "després de valorar diverses propostes es realitzarà un espectacle de pirotècnica terrestre més acotat i que s'adapta a la normativa".