L'Ajuntament de Berga no té alcalde titular però en tindrà un d'accidental fins a final d'aquest mandat i serà el primer tinent d'alcalde Oriol Camps, en contra del guió que el govern de la CUP preveia i havia anunciat a la resta de grups municipals. La interpretació que ha fet el secretari municipal, Toni Pérez, sobre l'aplicació la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) ha fet que l'alcalde accidental de Berga no sigui Francesc Ribera, com l'executiu havia fet saber a la resta de grups municipals al primer moment. Ahir, els regidors de l'oposició van ser informats de com es desenvoluparia el ple dues hores abans que es fes i amb el canvi esmentat. El grup del PDeCAT demanarà al secretari que els expliqui la interpretació de la llei i el canvi.

El ple extraordinari d'anit va durar 10 minuts escassos i va ser un dels més breus d'aquest mandat. Va generar poca expectació perquè hi havia menys d'una desena de persones entre el públic, integrat majoritàriament per periodistes de mitjans locals i d'abast nacional.

El ple d'ahir es va haver de convocar perquè era preceptiu legalment fer-ho. Quan un consistori es queda sense alcalde -en el cas de Berga per la inhabilitació de l'alcaldessa Montse Venturós, condemnada per desobediència-cal triar-ne un altre. Ahir, podien ser candidats a esdevenir alcaldes de Berga els caps de les llistes més votades o els més ben situats d'acord amb els resultats de les eleccions municipals del 2015. En el cas de la CUP podia ser candidat Francesc Ribera; Antoni Biarnés ho podia ser pel grup del PDeCAT-CDC; Jordi Pujals per ERC (aquest regidor no va poder assistir al ple); Rosalia Monroy pel PSC (que no va poder ser a la sessió) i també Joan Torra d'ICV, tal com va explicar el secretari, Toni Pérez. Tot i que a la taula que hi ha davant dels bancs dels regidors hi havia una urna teòricament per fer la votació secreta, no es va arribar a utilitzar.

El primer tinent d'alcalde, Oriol Camps, va conduir l'acte de proclamació de candidatures demanant en primer lloc al seu company i assegut a la seva dreta, Francesc Ribera, a qui proposava com a alcalde de Berga el grup de la CUP. Ribera va dir que proposava justament Montse Venturós, que es va deixar veure entre bambolines després del ple. Ribera va demanar al secretari municipal «si administrativament això és possible». Toni Pérez li va dir que no perquè està inhabilitada. Aleshores Ribera va replicar: «doncs si no pot ser la Montse, ningú». Seguidament es va demanar al grup del PDeCAT-CDC a qui proposava. El que va ser alcaldable el 2015, Antoni Biarnés, va recordar que malgrat l'empat a 6 regidors entre la CUP i el seu grup en aquells comicis, la llista més votada i a qui va correspondre formar govern va ser la CUP. «Entenem que d'aleshores ençà no ha passat res de nou perquè per a nosaltres la sentència judicial que dona peu que avui [ahir per al lector] ens trobem en aquesta situació no és ni moralment ni políticament legítima, per tant no la prenem en consideració. Així, estant com estàvem fa tres anys, farem el mateix que vam fer aleshores, que és no proposar cap candidat a l'alcaldia».

Per la seva banda, el grup d'ERC tampoc no va presentar candidat. La seva regidora Dolors Tous va dir que «com que creiem que aquesta inhabilitació [la de Venturós] no hauria de ser, no presentarem cap candidat». Tampoc ho va fer Joan Torra, d'ICV.Ribera rebutja ser alcalde

Davant la manca de candidatures i del fet -obvi- que «cap candidat ha obtingut la majoria absoluta dels vots per ser investit alcalde, d'acord amb el disposa l'article 196.c de la Llei Orgànica del Règim Electoral General queda proclamat alcalde electe d'aquest Ajuntament el candidat que encapçala la candidatura» més votada a les eleccions del 24 de maig del 2015, va dir Oriol Camps. Aquesta persona és Francesc Ribera. Oriol Camps va seguir el formulisme legal i li va demanar: «accepta el càrrec d'alcalde de l'Ajuntament de Berga?». La resposta va ser un «no!». Oriol Camps va demanar al secretari com procedir aleshores, i Toni Pérez va dir que calia demanar als següents membres de la candidatura de la CUP del 2015 i per ordre si algun d'ells acceptava el càrrec. Tots ells van rebutjar-ho. Primer Oriol Camps, seguit de Mònica Garcia, que va dir que «el poble de Berga va proclamar com a alcaldessa la senyora Montserrat Venturós i aquesta és la que ho hauria de ser i serà legítimament». Eloi Escútia tampoc ho va acceptar i Ivan Sánchez també s'hi va negar assegurant que «jo i el poble de Berga ja tenim alcaldessa».

Aleshores, el secretari va dir que, davant el fet que cap regidor havia acceptat el càrrec, l'alcaldia «resta vacant», i per això l'alcalde accidental fins a final de mandat és Oriol Camps.