Aquesta tardor s'han enllestit els treballs més esperats, històricament, al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. Es tracta de les millores i la implementació de les instal·lacions necessàries per garantir i millorar l'ús d'aquest espai patrimonial durant els mesos d'hivern, és a dir, la instal·lació del sistema de calefacció que ha de permetre ampliar l'activitat al monestir i evitar que el públic hi passi fred.

La inversió per a l'actuació, dirigida i coordinada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, és de 267.090,45 euros i els treballs permeten completar la fase d'obres realitzada l'any passat, que va suposar la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions i els serveis sanitaris del conjunt del monestir.

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, es mostra satisfet que aquest hivern pugui estrenar-se la calefacció tenint en compte que en els darrers dos anys l'activitat al monestir ha crescut a bastament gràcies a l'impuls, principalment, de Civitas Cultura, que gestiona l'activitat cultural a l'equipament. El repte pendent era poder acollir propostes de manera confortable durant tot l'any. Amb la calefacció la programació es podrà allargar també a partir de la tardor i l'hivern, quan, fins ara, les baixes temperatures a l'interior del monestir impedien fer-hi actes, tot i que l'hivern passat s'hi van realitzar dos concerts.

Ara ja s'ha fet la instal·lació de la producció de la calefacció mitjançant una caldera d'estella que alimentarà la part de l'equipament oberta al públic, és a dir, l'església i l'edifici d'acollida, la instal·lació d'una estació transformadora necessària per a l'abastament suficient d'electricitat per a tot l'equipament, el subministrament d'aigua potable i la posada en ús de l'antiga bassa històrica del sector nord, que al seu dia va donar energia als molins hidràulics que havien existit a partir del segle XV fins a final del segle XVIII, i que ara subministrà aigua per als equips antiincendis del monestir.