Setze ajuntaments del Berguedà tindran l'oportunitat de tirar endavant la millora i la recuperació d'edificis patrimonials amb valor monumental i arquitectònic gràcies a la inversió «sense precedents» de la Diputació de Barcelona als municipis. L'ens ha destinat una ajuda extraordinària de més de 23 milions d'euros per a la preservació del patrimoni arquitectònic de la demarcació coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. D'aquests, més de 2 milions arribaran al Berguedà per al desenvolupament d'actuacions en setze poblacions diferents que han sol·licitat ajudes per tirar endavant projectes en l'àmbit del patrimoni.

A la comarca del Berguedà, la xifra que s'hi invertirà gràcies a aquesta subvenció de la Diputació de Barcelona és de 2.145.690, 74 milions d'euros. Es tracta d'una quantitat que es destinarà a divuit projectes diferents de setze municipis berguedans. Cada projecte rebrà una quantitat diferent, depenent de les característiques i de l'import de l'actuació. En alguns casos, aquesta ajuda cobrirà pràcticament la totalitat de les inversions, mentre que en d'altres servirà per finançar una bona part del projecte. El programa dona suport econòmic a més de 200 actuacions de rehabilitació, reforma i consolidació d'edificis monumentals i jaciments arqueològics de les 12 comarques barcelonines.

Tal com va explicar el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, «és una aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic». Una inversió que repercutirà al territori de la demarcació «i permetrà un retorn econòmic i social a partir de la generació d'activitat econòmica vinculada a la recuperació arquitectònica, però a la vegada també a partir de la identitat local dels municipis, perquè gent d'arreu del territori els pugui conèixer i visitar».

Les actuacions que s'han inclòs en aquesta partida pressupostària al Berguedà són molt variades, però principalment responen a la recuperació o millora d'edificis patrimonials amb «gran interès arquitectònic», tot i que també hi ha actuacions, poques, que suposaran una millora d'edificis municipals, en aquest cas, amb menys valor monumental.

La llista del Berguedà és extensa i en formen part Bagà, Berga, Casserres, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Fígols, Gironella, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Saldes, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix.

Una de les ajudes més destacades, amb una aportació de 200.000 euros, serà per al projecte de millora del santuari de la Mare de Déu de Gresolet de Saldes. Tal com ha explicat l'alcalde del municipi, Moisès Massana, «l'església requereix una actuació urgent i important» a causa d'una esquerda que ha aparegut i que posa en perill una part de l'estructura de l'edifici. Segons Massana, es requereix una actuació de consolidació i també treballs a la teulada en una acció conjunta que estan treballant plegats el consistori i el bisbat de Solsona, que properament donaran a conèixer. «Si no s'hi fa res, podem perdre un edifici patrimonial important», destaca l'alcalde.

En aquesta línia, el president de la Diputació destacava que «a banda de generar economies vinculades al món del turisme, es generarà un benefici col·lateral extraordinari pel fet que molts d'aquests béns als quals s'actuarà amb aquests diners podran ser utilitzats» o, en altres casos, restaurats perquè no es deteriorin més i acabin desapareixent.

És el cas de la recuperació de la torre del castell de Merola. Ja l'any passat l'Ajuntament de Puig-reig va demanar ajuda per a una actuació d'urgència per evitar que aquesta torre caigués, a causa del seu mal estat de conservació. Aquesta actuació d'urgència s'ha englobat en un projecte més ampli que preveu una restauració integral d'aquest espai patrimonial. La Diputació de Barcelona hi destina una ajuda de 193.000 euros que, segons l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, permetrà consolidar la paret que es manté dempeus de la torre, la construcció d'una estructura de fusta que resseguirà el perímetre que ocupava aquesta torre, «per recordar com era, però no parlem de la seva reconstrucció», i convertir aquest espai en un mirador.

En el paquet d'ajudes destinades al Berguedà també es preveu la restauració de la Torre de la Petita de Berga, la rehabilitació del monestir de Santa Maria de Serrateix i la restauració de l'església de Santa Magdalena de Guardiolans de Vilada, així com una actuació important en una nova fase de restauració del castell de Palau de Bagà.