Vuit mesos després que l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga es quedés sense TAC perquè el que hi havia es va espatllar, encara no s'ha substituït, fet que obliga els pacients del centre que necessiten una prova del TAC a desplaçar-se a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa o la Clínica Sant Josep. Les 13 associacions de veïns de la capital han dit prou. En un comunicat es planten i diuen que donen 10 dies a l'Hospital Sant Bernabé (servei municipal) perquè «se solucioni aquesta situació, i que tant els veïns del Berguedà com els professionals del centre puguem disposar d'un aparell imprescindible per a la medicina i el servei hospitalari de casa nostra».

Les entitats veïnals insten «a qui correspongui Generalitat de Catalunya, Servei Català de la Salut, ICS, Ajuntament de Berga, Hospital Comarcal de Sant Bernabé i els serveis jurídics de les respectives administracions i entitats, a desencallar, finançar i fer efectiva amb urgència l'adquisició, instal·lació i posada en marxa d'aquest TAC amb la màxima celeritat».

L'aparell que tenia el centre berguedà (inaugurat el 2001) era tan vell que el darrer cop que es va espatllar ja no es van trobar peces de recanvi i va quedar definitivament fora de servei des del juny passat. Des d'aleshores, els pacients berguedans han d'anar a Manresa a fer-se aquestes proves llevat de les que tampoc no es poden fer a la capital del Bages, com per exemple els TAC de proves cardíaques que es fan a Barcelona. Els TAC urgents es fan a Sant Joan de Déu i els ordinaris a la Clínica Sant Josep, per tal «de minimitzar l'alteració de la planificació». Sant Joan de Déu és l'hospital de referència per al Sant Bernabé i tenen un conveni per disposar de radiòleg a Berga, que hi va un cop per setmana i s'ocupa de fer tant informes com proves.

Que l'Hospital Sant Bernabé no tingui TAC obliga els pacients a qui cal la prova amb aquest aparell a desplaçar-se «a l'hospital de referència a Manresa, amb els problemes que comporta per a les persones, tot i el bon servei de transport que hi ha: hores d'estada fora del centre, canvis de temperatura, cansament, esforç, nervis, malestar, etc». I per a a l'administració responsable «també és una despesa important (que ens agradaria que es quantifiqués) i un maldecap i entrebanc per als professionals de l'hospital a l'hora de fer una diagnosi». Tal com van informar Regió7 el 9 d'octubre del 2018 s'estima que cada mes es paguen 17.000 euros, aproximadament, pel servei de TAC a Manresa. Prenent com a referència aquesta xifra, la quantitat gastada des del juny passat quan va deixar de prestar servei el TAC fins el desembre seria de 119.000 euros. Una part important del que costa un TAC nou, pressupostat en 240.000 euros, despesa que estava inclosa en el pressupost del 2018. El nou aparell ha de tenir una resolució de 32 corones en lloc d'1.

En el seu comunicat, les entitats veïnal diuen que el TAC «és un servei clau i essencial en la salut de les persones i que un hospital com el comarcal Sant Bernabé no es pot permetre el luxe, o més aviat la vergonya, de no disposar d'aquest aparell, tant pels pacients com pels professionals que hi treballen».

Per aquesta raó «després de setmanes d'espera, ja no estem disposats que passi més temps sense que l'hospital disposi d'un nou TAC. No s'hi valen lloguers, cessions i compres d'aparells de segona mà, que tots sabem com acaba això (recordem el camió de ressonància magnètica de fa uns anys)».

Falta d'especialistes

En el mateix comunicat les associacions denuncien que «darrerament hi ha hagut un retrocés en els serveis que ofereix» l'Hospital Sant Bernabé, «en alguns casos motivat per la falta d'especialistes que puguin exercir al centre després de diverses jubilacions i altres pel fet que els aparells i infraestructura està en mal estat o obsoleta».

Per això demanen al departament de Salut que, «en un termini curt de temps, solucioni la falta d'especialistes al centre perquè els serveis tornin a la seva normalitat». I anuncien que «estarem amatents en aquests temes per la seva importància».