La xifra d'alumnes i de centres educatius del Berguedà que participen al programa Esport Blanc Escolar creix aquest curs 2018-2019. Un total de 719 alumnes de cicle mitjà dels centres educatius del Berguedà participaran al projecte que coordinen el Consell Comarcal del Berguedà, el Consell Esportiu del Berguedà, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern i la Secretaria General de l'Esport.

L'objectiu del programa és acostar els esports d'hivern a l'alumnat de tercer i quart de primària de les comarques del Pirineu català. En el cas del Berguedà, en formen part 719 infants de cicle mitjà de les escoles públiques i concertades, i és la comarca del Pirineu català que més estudiants aporta al projecte. L'any 2014 van ser únicament una quinzena d'escolars de la comarca. Tal com ha explicat el conseller d'Esports, Abel Garcia, «al Berguedà no es distingeix entre els alumnes de centres públics o concertats», després de la prova pilot iniciada el curs passat.

Segons fonts de l'ens comarcal, l'objectiu principal del projecte és «educar mitjançant l'esport a l'aire lliure i aprendre a respectar el medi natural, adquirir habilitats i aprendre la tècnica dels esports de neu». El programa es divideix en diferents sessions que comprenen tres modalitats esportives: esquí nòrdic, esquí alpí i surf de neu. Les activitats formen part del programa educatiu d'educació física del currículum escolar.

Al Berguedà hi participen un total de 23 centres educatius. Les escoles de Bagà, Cercs, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, la ZER Alt Berguedà (Gósol, Vall-cebre i Sant Julià de Cerdanyola), les tres escoles de Gironella, la ZER Berguedà Centre (Vilada i Borredà), les dues escoles de Puig-reig, Avià, Casserres, la ZER Baix Berguedà (Olvan i Montmajor), i els cinc centres de primària del municipi de Berga. El transport dels estudiants es fa mitjançant 108 autocars contractats més 36 serveis de taxi complementaris, els alumnes van acompanyats de 77 professors i les activitats són guiades per tècnics professionals. Les sessions han començat aquest gener.