Les Roques del Pont Vell de Gironella acolliran demà, 7 de setembre, a les 10 de la nit, la dinovena edició de l'espectacle L'11 de Setembre i Gironella, que mobilitza les 150 persones aproximadament que participen en aquesta recreació històrica ficcionada que rememora els fets del 1714 i el Corpus de Sang del 1640 a la vila a través dels ulls de la jove Eulàlia. L'Ajuntament de Gironella ha posat a la venda 600 entrades al preu d'11 euros a través de la plataforma Entradium.com. També es podran comprar el mateix dia d'una obra que «posa Gironella al mapa», segons va explicar el regidor de Cultura, Lluís Vall, ahir, en la presentació de l'obra.

L'espectacle lliga «tres plans temporals»: la victòria de les tropes borbòniques de l'11 de setembre del 1714, el Corpus de Sang del 1640 vistos des del segle XXI i amb protagonistes gironellencs, va detallar Maria Casellas, codirectora de l'espectacle juntament amb Joan Rigat, que enguany fa cinc anys que van assumir la direcció de l'obra. El 2017 s'hi van començar a introduir canvis importants canvis amb un nou text a càrrec de Llàtzer Garcia sobre la base del de Jordi Vallbona i una aposta contínua per professionalitzar el muntatge quant a so i efectes especials i pirotècnia. L'11 de Setembre i Gironella té un pressupost de 20.000 euros que assumeix el consistori, segons ha explicat Lluís Vall, regidor de Cultura.

Enguany algunes de les principals novetats de l'espectacle són que viurà «un canvi generacional important, molta part del repartiment són jovent», va comentar Casellas. «Això li ha donat a l'obra un to diferent, ara té una energia i una dinàmica noves» ha indicat. En una obra que es fa cada any «interessa que hi hagi aquest relleu». La renovació és fruit de l'efecte crida, ja que joves que participaven al muntatge hi han portat amics seus, així com hi ha contribuït l'afició al món del teatre que hi ha al poble amb la Closca Teatre o Paparra Teatre, que justament és una iniciativa nascuda arran d'aquesta representació, ha indicat el regidor Lluís Vall.

Entre les novetats, enguany s'estrenarà una ambientació sonora nova -en l'escena de la batalla- «dissenyada per Guillem Rodríguez, que des de fa 3 anys ja col·labora amb l'espectacle en la producció tècnica i sonora», va indicar Maria Casellas.

La codirectora del muntatge va explicar que «també hem apostat per més espectacularitat pel que fa a pirotècnia. Hem comptat amb Àlex Mejías, d'Estalella pirotècnica, que ha fet un nou disseny d'efectes especials».

L'11 de Setembre i Gironella tindrà, un any més, la presència del poeta i mossèn Climent Forner, autor de Plany per Catalunya, una composició feta expressament per a aquest muntatge que el mossèn sol llegir al final de l'obra. Enguany, però, «el poema l'hem integrat en la dramatúrgia», va explicar Casellas. La codirectora de l'obra va destacat «la participació meravellosa» de totes les persones que fan possible aquest espectacle que «crea comunitat, tothom està molt a gust».

El fil conductor de l'obra és l'Eulàlia, personatge que encarna per tercer any Aida Zumajo, de 18 anys. «És molt jove i es vol menjar el món», ha comentat l'actriu. La realitat, però, la fa tocar de peus a terra. Zumajo ha dit que s'identifica amb el seu personatge i que «m'agrada molt». El seu amic a l'obra és Eduald Feliu, el jove de 14 anys que encarna el Tomàs, un noiet «tímid». Els assajos de l'obra van començar el 24 d'agost just després de la festa major.

La trama de l'obra comença amb l'Eulàlia, jove de Gironella que treballa a la taverna. «Al poble hi arriben uns comediants que faran una representació per a tots els clients de la taverna, el Corpus de Sang i la llegenda de Joan el Segador. Aquesta representació de l'obra dins de l'obra ens obre un segon pla temporal cap al passat», explica Casellas. «El públic del 1714 mira els fets del 1640.

I el públic del 2019 mira els fets del 1714, i alhora té una mirada cap al 1640», exposa Casellas.