La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs segueix en peu de guerra. Després d'aplegar més de 300 persones dijous passat a la població de l'alt Berguedà, ahir al migdia va fer una xerrada informativa a la plaça Sant Pere de Berga que va reunir més de 200 interessats. Només fa una setmana que es va crear però ja ha rebut resposta de bona part de la ciutadania, amb l'adhesió de més de 200 persones, a més d'entitats i els partits d'ERC i la CUP.

Una de les portaveus de la plataforma, Martina Marcet, va recordar que tan sols tenen la informació que ha sortit publicada, però que estan convençuts que «en comptes de reduir residus en vindran de fora d'Europa» i se'ls presenten «seriosos dubtes que no contamina». «Això no acaba aquí, és una cursa de fons i hem de ser molts i hem d'estar organitzats», i serà el «poble» qui ho aturarà, va dir. Marcet va demanar fer pressió als municipis i mobilització de la gent, i va remarcar que no només afecta Cercs. Ho farà de manera directa a llocs com la Rodonella i Sant Corneli, i immediatament a 30 quilòmetres a la rodona, i també fins a 60. «Afecta tota la comarca, pel model, l'impacte ambiental macro i micro, per la salut i l'economia del territori», va assegurar.

L'ecologista, activista i periodista Jordi Bigues va remarcar que les incineradores «cremen recursos, i la Unió Europea diu que no s'han de cremar», ja que «la incineració és una tecnologia del passat», i que les 332.000 tones -s'estima que se'n cremaran 1.000 diàriament- es portaran de Barcelona, però també del sud de França, d'Itàlia i del Regne Unit. Bigues va exposar que les reunions entre els promotors, la Generalitat i l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, «fan pensar que fa 2 anys que ho cuinen». Va advertir de diversos efectes negatius, i va qualificar d'«autèntic sabotatge construir una incineradora en un moment en què tothom considera que s'han de reduir» els residus. L'activista també va acusar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de «tirar pilotes fora» i de «mostrar certa distància».

El regidor d'Esquerra a Avià i membre de la plataforma, Josep Subirana, va voler parlar en positiu: «Volem un Berguedà pròsper. Això no és ni de dretes ni d'esquer-res, és de sentit comú». Subirana va apuntar que el projecte «va en contra de la idea de comarca que tenim i d'aquest país que volem construir, és als antípodes», i va assegurar que «és mentida que creï 60 llocs de treball, en crearà 30 i de mala qualitat». El regidor va destacar que és «una indústria que no aportarà res, ni més indústria ni famílies». «És un projecte nefast. No cal ser ecologista, cal tenir dos dits de front», va sentenciar.

Mocions als 31 municipis

Els assistents a la trobada es van mostrar en contra del projecte i van remarcar que cal fer pressió als municipis perquè els alcaldes s'hi posicionin en contra. El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà està preparant una moció per al ple de Berga i anima que els 31 municipis de la comarca la introdueixin al seu ajuntament a través del teixit social i les organitzacions dels pobles. En aquest sentit, el batlle Calderer explicarà el projecte als seus homòlegs en un Consell d'Alcaldes a Castellar de n'Hug, la setmana entrant. Part del públic va apuntar que la gent de la zona ha patit molt, però que també és un problema global, també és un problema quan no afecta de manera directa. La trobada va acabar amb càntics contraris a la incineradora.

Feina per a tothom

La plataforma es troba en un moment inicial, només té una setmana de vida, per la qual cosa demana a tothom qui hi vulgui que s'hi afegeixi, sigui a escala local dels pobles o als grups de treball, i que participi en la recollida de signatures en contra, que s'ampliarà a tot Catalunya com a mostra de solidaritat. La plataforma també ha avançat que de cara als mesos de novembre i desembre es faran tallers i formacions amb tècnics i experts sobre la matèria.