Ana Querol, la candidata número 26 de la Catalunya Central dels Comuns, ha reclamat des de Cercs que s'aturi el projecte per fer de l'antiga tèrmica de la població una planta incineradora, també amb funció de central energètica. Querol ha estat en campanya al Berguedà i ha escollit Cercs per donar a conèixer les propostes d'En comú Podem per frenar l'emergència climàtica i enviar un missatge del risc que pot comportar la instal·lació d'una incineradora de residus industrials a la zona.

"Hem d'evitar que el projecte de la incineradora tiri endavant", ha afirmat la candidata i ha afegit que, l'antiga tèrmica de Cercs "seria una màquina d'enviar ingents tones de CO2 a l'atmosfera en el moment on s'ha declarat l'emergència climàtica", en sentit contrari de "les mesures diferents i valentes que s'han de prendre des d'Europa l'Estat i Catalunya".

Querol considera que "el Govern Torra-Aragonés està més ocupat en la seva batalla partidista que per l'ecologia" i rebla "no és compatible declarar l'emergència climàtica i per exemple demanar l'ampliació de l'aeroport del Prat o com en aquest cas impulsar incineradores de residus", el que cal és dictaminar des del Govern, una "moratòria a noves incineradores i d'ampliació de les actuals".

Pel que fa al paper de l'Estat, la candidata apunta que el PSOE "de tant en tant es posa el vestit verd" però recorda que els mesos que han governat en solitari han impulsat mesures com allargar la vida útil de les nuclears". "És urgent i ha de ser una prioritat", diu, "treballar per revertir els efectes visibles de l'emergència climàtica: "tenim deu anys per evitar que es produeixin els escenaris més negatius i d'aquí la importància que el pròxim 10 de novembre surti un govern progressista que aprovi, d'una vegada per totes, una llei de canvi climàtic i de transició energètica". En canvi, ha subratllat, Querol, si el govern del PSOE depèn del PP i de C'S aquesta problemàtica no serà una prioritat per això, situa els comuns com "l'única garantia que el color verd tingui prioritat al Congrés". Cal acabar d'entrada, segons la candidata amb el "sistema econòmic contaminant que està perjudicant al clima i al medi i per tant també a la majoria de la societat".