Prop d'una vintena de persones, entre les quals es trobaven diferents arquitectes de la Catalunya Central, van assistir ahir a una visita guiada per les colònies industrials de l'Ametlla de Merola i Cal Pons. Els participants van poder visitar els diferents racons de les colònies, així com conèixer de primera mà la vida dels seus habitants.

D'una banda, es va portar a terme un recorregut per l'Ametlla de Merola, on la importància de l'empresa, l'estructura urbana de la colònia i les seves dimensions fan que encara conservi vives bona part de les seves activitats culturals, festives i els seus signes d'identitat propis. A continuació, l'activitat es va traslladar a Cal Pons. En aquesta colònia, es va visitar l'església neogòtica, la casa de l'amo, la casa-convent de les monges i els seus jardins. També es van projectar dues peces audiovisuals sobre les particularitats de la família manresana Pons, i la visita del rei Alfons III en les colònies industrials del Berguedà, des de Cal Pons i Cal Vidal fins a la Pobla de Lillet.

L'encarregada de dirigir les visites, Rosa Serra, assenyala que «en cada colònia hem volgut destacar els seus punts d'interès. L'Ametlla encara és una colònia molt activa, i Cal Pons destaca per la seva conservació. L'activitat és organitzada per la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni de les colònies tèxtils del Llobregat. Aquesta activitat forma part del cicle Arquitectour, un cicle de visites que organitza el COAC arreu del territori per posar en valor el patrimoni arquitectònic del país.