La crisi del coronavirus està afectant també el tercer sector. L'Associació Pro Disminuïts del Berguedà, segons ha confirmat a Regió7, la seva gerent Ester Comellas. L'entitat ja travessava per una greu crisi i lluita per ensortir-se'n.

La mesura s'ha pres en primera instància per raons de salut i per evitar un possible contagi entre els usuaris d'aquest servei ubicat a Avià i al que molts d'ells es desplaçaven en transport públic. I d'altra banda perquè s'hi estan a l'atur podran cobrar un 75% del sou en un moment en què el centre han baixat en picat les comandes. A hores d'ara només romàn obert el servei de bugaderia per poder donar servei a l'hospital de Berga i centres sociosanitaris. I l'atenen professionals i no els beneficiaris de la teràpia ocupacional.

Només treballen els usuaris que fan tasques a la planta de reciclatge del polígon. «Són nois que necessiten sortir de casa» a causa de les seves patologies ha indicat Comellas.

Tot i la crisi del coronavirus hi ha serveis que s'han de mantenir com l'atenció als 12 usuaris de llar-residència. I també fer el seguiment de les 29 persones que viuen en pisos de forma autònoma però amb el seguiment i suport emocional telefònic de monitors i amb 3 visites a la setmana.

Com queden la resta de serveis

A banda del centre especial de treball, hi ha altres serveis de l'Associació afectats per la Covid-19. L'escola d'educació especial de la Llar Santa Maria de Queralt està tancada d'acord amb l'ordre del departament d'Ensenyament. També està tancat el Centre d'Atenció Infantil i Precoç, el Servei de Teràpia Ocupacional, el transport i el menjador.