Els batlles de l'alt Berguedà -Bagà, la Pobla de Lillet, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i la Nou de Berguedà- s'han unit per reclamar al departament de Salut que reobri els dispensaris mèdics tancats fa tres mesos i mig per la covid-19.

Es tracta de poblacions envellides amb un transport públic molt deficitari, de manera que és força complicat per als seus veïns haver de desplaçar-se per anar al metge. Els ajuntaments han enviat una carta a Salut demanant que es retorni l'atenció sanitària presencial en aquests pobles un cop passat l'estat d'alarma. «No entenem com avui encara tenim el CAP tancat», lamenta el batlle de la Pobla de Lillet, Enric Pla, que assegura que Salut els ha dit que es reobrirà el setembre.

El mes de març els dispensaris mèdics dels municipis de l'alt Berguedà van quedar tancats a causa de l'estat d'alarma per la pandèmia de la covid-19. Amb la represa de la nova normalitat, però, els consultoris locals no s'han obert i els alcaldes reclamen que es tornin a posar en funcionament per evitar el desplaçament dels seus veïns.

Per això, els set batlles del territori han enviat una carta a Salut fent sentir les seves queixes i reclamant la reobertura dels dispensaris. Segons han explicat, la Generalitat els ha informat que es reobriran el setembre però temen que si hi ha un nou rebrot no s'acabin obrint.

Els veïns dels pobles de l'alt Berguedà també es troben amb el problema afegit que, per les urgències de nit, s'han de desplaçar fins a l'Hospital de Berga, ja que el CAP de Guardiola de Berguedà només atén fins a les vuit del vespre. L'alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla, explica que «al principi ho vam entendre perquè hi havia una urgència sanitària, però no podem entendre que avui en dia els dispensaris encara no s'hagin obert». A més, critica que «molts veïns són d'edat avançada i s'han de pagar un taxi de la seva butxaca per anar al CAP més proper, a Guardiola de Berguedà, que és a 9 quilòmetres de distància».

Un altre dels problemes amb què es troben aquests municipis és que en el període d'estiu dupliquen o, fins i tot, tripliquen la seva població. En aquest sentit s'expressa el regidor de Salut de l'Ajuntament de Bagà, Joan Manel Gonzàlez, que apunta que «tenim els bars oberts, les piscines estan plenes a vessar, i per anar al dispensari mèdic m'haig de desplaçar? Això s'ha d'arreglar perquè no té cap sentit». L'alcalde de Vall-cebre, Lluís Cadena, també reclama que, com a mínim, s'obri el dispensari un parell de dies a la setmana.