La rehabilitació del xalet del Catllaràs ja és una realitat. L'exterior de l'obra que Antoni Gaudí va construir el 1902 per albergar els enginyers que treballaven a les mines de carbó ha recuperat la seva esplendor original i la Pobla de Lillet busca ara concretar el nou ús que se li donarà amb l'objectiu principal de dinamitzar la serra. L'alcalde, Enric Pla, ha dit a Regió7 que «l'obra està acabada i és impressionant, estèticament ha complert les expectatives que buscàvem de recuperar la imatge original de l'edifici. És impactant, de cop i volta, enmig de la natura, amb l'entorn tan espectacular del Catllaràs, et trobes un edifici d'aquesta magnitud».

Per aconseguir tornar aquesta joia patrimonial berguedana al seu aspecte original s'han realitzat actuacions a les façanes, la impermeabilització i aïllament de la coberta, la rehabilitació de les mansardes i l'adequació exterior. També s'han millorat els aspectes d'eficiència. Les obres han tingut un cost de 567.000 euros i han estat finançades al 50% a través de fons europeus FEDER, i la resta l'han aportat Turisme de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. L'Ajuntament de la Pobla no havia anunciat la finalització de les obres per l'esclat de la pandèmia i el futur encara poc concret de la instal·lació. El batlle exposa que «ens va enganxar l'hivern i la covid. Havíem pensat que a la primavera, quan ho tinguéssim tot lligat, faríem la presentació oficial i l'anunci de l'obra acabada». Tot i que la vista des de l'exterior és impecable, els treballs perquè l'immoble pugui tornar a l'activitat encara no han finalitzat. «S'ha acabat el que era l'obra d'aquesta subvenció, tot l'exterior, però encara falten els interiors i la il·luminació».

La Pobla de Lillet té la intenció que el xalet del Catllaràs dinamitzi l'entorn de la serra i també del poble. Per aquest motiu, es va buscar una entitat per explotar el refugi. Amb l'esclat de la pandèmia, les negociacions ja avançades amb una entitat es van truncar i actualment el consistori segueix buscant solucions amb un doble objectiu. «Ha estat una llàstima perquè era el que buscàvem, dinamitzar la serra del Catllaràs i tenir-lo guardat tot l'any de vàndals i ocupacions». El futur del xalet passa per donar-hi un servei lligat a l'entorn natural, esportiu i cultural. «En aquests tres vessants és on tenim l'interès el consistori i no deixarem de treballar-hi. Són moments que fan por però esperem que la cosa canviï per donar un impuls turístic que ajudarà a la riquesa del poble», assenyala Pla.