Els ajuntaments de l'alt Berguedà exigeixen a l'Institut Català de la Salut, el Cat Salut i el departament de Salut el retorn de l'activitat presencial a tots els ambulatoris del territori. Els consistoris que s'han unit a la petició són els de Bagà, Castellar de n'Hug, Gisclareny, Gósol, la Nou, Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet, Saldes i Vallcebre. Tots han enviat conjuntament una carta als tres organismes de salut en què denuncien que s'estan «retallant el dret a la igualtat en l'accés a la sanitat pública».

Els ajuntaments berguedans també qualifiquen «d'insuficient» que s'hagi optat per concentrar el servei a l'ambulatori a Guardiola de Berguedà, ja que consideren que no soluciona el problema i segueix obligant els usuaris, molts gent gran, a desplaçar-se.

Els ambulatoris de l'alt Berguedà van tancar amb l'arribada de la pandèmia de la covid-19 el 13 de març. Des de llavors, explica el regidor de Salut de la Pobla de Lillet, Xavier Serra, la data de la reobertura s'ha anat posposant reiteradament i mig any després encara no s'ha recuperat la normalitat. La darrera data de reobertura havia de ser aquest setembre i de moment, afegeix Serra, no en tenen cap notícia. Els diferents consistoris berguedans s'han mostrat «comprensius» davant la situació de la pandèmia, però reiteren que s'estan vulnerant els drets dels veïns.

A hores d'ara l'activitat presencial de l'alt Berguedà es concentra al CAP de Guardiola, que ara també ofereix servei nocturn. En paral·lel, els municipis disposen, un dia per setmana, de metge al poble, un fet que qualifiquen «d'insuficient», tenint en compte que hi ha una elevada taxa de gent gran a la zona.

Els municipis de l'alt Berguedà afectats per aquesta situació des de l'inici de la pandèmia van engegar fa poques setmanes una campanya de signatures per exigir la reobertura dels ambulatoris. La campanya ja té a hores d'ara més de mil adhesions. Aquestes signatures també s'han afegit a la carta enviada pels ajuntaments a l'Institut Català de la Salut, el Cat Salut i el departament de Salut per exigir la reobertura immediata dels centres.