L'Ajuntament de Berga està fent una cursa contra el rellotge per tal de tenir acabades les obres del polígon de la Valldan abans del 31 de desembre d'enguany. Aquest és el dia que s'acaba el termini per enllestir aquests treballs. La raó és que la intervenció amb un pressupost total de 1.256.120,49 euros ha d'estar enllestida en aquesta data perquè és una de les condicions de l'ajuda de 1.054.186,57 euros atorgada per la Diputació de Barcelona.

Aquest octubre l'Ajuntament de Berga va adjudicar les obres de millora del polígon de la Valldan per valor d'1 milió d'euros quan ja s'havien acabat obres al camí de can Ballús dins del mateix recinte industrial i incloses en el mateix paquet de millores. Es tracta de l'actuació de més envergadura econòmica que s'hi durà a terme en aquest segle i una de les més importants des que es va construir aquest polígon als anys 70 a càrrecs de l'Institut Nacional d'Urbanització (INUR), una institució vinculada al ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme. Els empresaris del polígon han aplaudit la iniciativa

El juny del 2018, la Diputació va confirmar la subvenció del projecte presentant pel consistori. L'aleshores regidor d'Urbanisme Oriol Camps valorava «la solidesa del projecte» i el fet de poder fer una inversió important en un recinte industrial que n'està mancat. Malgrat aquesta injecció, Camps també deia que aquesta inversió suposaria només el 20% de que caldria realitzar per actualitzar la totalitat de les instal.lacions i serveis d'aquest espai.

Tot i que l'ajuda es va confirmar el 2018, no va ser fins el febrer d'aquest any que van començar els treballs al camí de Can Ballús. I, al cap d'un mes, el març es va aprovar el projecte del gros de les obres que no es van poder començar fins a l'octubre perquè el primer estat d'alarma va paralitzar els tràmits administratius

Abans de l'estat d'alarma, el consistori berguedà va demanar una pròrroga. Fonts de la Diputació de Barceloa han explicat a aquest diari que l'Ajuntament de Berga «va sol·licitar, com la gran majoria d'ens locals beneficiaris, en temps i forma una primera pròrroga de 9 mesos, la qual estava prevista a les bases i es va concedir». Després es va decretar l'estat d'alarma aquest mes de març i aleshores la Diputació «va acordar un nou decret ampliant els terminis de justificació i execució de tots els projectes: amb el termini final d'execució» el 31 de desembre del 2020. I la justificació final el 31 de març del 2021.

El regidor d'Urbanisme Aleix Serra ha reconegut que «vam patir dràsticament l'aturada del primer estat d'alarma que al contrari del que tenim ara, el que feia era una suspensió de terminis administratius». Després d'aprovar el projecte «no vam poder tirar-ho més endavant fins que es va acabar l'estat d'alarma perquè ens va quedar parat en el període d'exposició pública i no podíem fer res». El projecte va quedar aturat uns tres mesos.De manera que «hem arribat molt justets als períodes per poder executar l'obra».

El govern ha hagut d'agilitar al màxim els tràmits de contractació de l'estiu ençà «perquè no es perdés temps». A més, el govern de la CUP de Berga ha demanat a les empreses concessionàries «que no s'entretinguessin».

El ritme de treball al polígon és alt. Aleix Serra explica que han excutat més del 50% del conjunt del global de l'actuació «i cada setmana s'avança a bon ritme».Les obres de la primera fase del camí de can Ballús ja estan acabades i es van incloure en la justificació parcial feta el 31 d'octubre. I ara s'executa la segoan fase.

Aleix Serra ha dit que l'objectiu del govern de la CUP és poder acabar els treballs el 31 de desembre d'aquest any i fer-ne la justificació abans del 31 de març del 2021 tal i com preveu que s'ha de fer la subvenció atorgada per la Diputació. «Si no surten contratemps, si no fa mal temps» el regidor es mostra esperançat que es pugui complir. Admet que pot ser que «quedi alguna cosa per fer després del 31 de desembre però espero que no haguem de tenir problemes per justificar-ho» de cara poder cobrar l'ajuda.

Les actuals obres van començar a l'octubre amb la reurbanització del carrer de Garreta. El projecte consisteix en renovar un tram d'uns 500 metres des de l'entrada a la carretera de Solsona fins a l'encreuament amb el camí de Can Ballús, que ja s'ha reurbanitzat. S'està fent la renovació del paviment, les voreres, l'aparcament (que passarà a ser en línia, a banda i banda del vial), l'enjardinament i l'arbrat. També es farà la canalització del tub de fibra òptica i s'adequarà un vial per a vianants i bicicletes.

La segona gran actuació és la reurbanització del carrer Germans Farguell. Aquí s'intervé en un tram d'uns 250 metres entre el camí de Can Ballús i el camí de Sant Bartomeu. S'està renovant el paviment, les voreres, l'enjardinament i s'habilitaran més places d'aparcament. La tercera fase inclou la sectorització de la xarxa d'aigua potable del polígon per evitar que quan hi hagi una avaria afecti a tothom, el desplegament de la xarxa de distribució d'aigua calenta a 80 graus des de la central de biomassa i la instal·lació d'un nou panell informatiu de leds.