Berga viurà una cavalcada atípica a causa de les restriccions per la pandèmia del covid-19. Enguany no hi haurà caramels ni rua, i els nens i nenes rebran Ses Majestats en un única ubicació: el convent de Sant Francesc.

La regidora de Festes, Roser Valverde, ho va anunciar ahir en una roda de premsa. Valverde va assegurar que «s'han estudiat més de 10 propostes diferents, i visualitzat tots els possibles escenaris», abans d'optar per aquest model de «cavalcada estàtica» en el lloc anunciat. La regidora va justificar aquesta mesura tenint en compte que es podran complir les mesures de seguretat, com ara que l'entrada i sortida serà per dos punts diferents i que el recinte es pot ventilar. D'altra banda, Valverde també s'ha queixat de que des de la Generalitat de Catalunya no s'hagi impulsat cap pla per regular aquest tipus d'actes: «Ens hem sentit sols i desemparats i creiem que és una irresponsabilitat deixar els municipis així».

Els nens i nenes que vulguin saludar els reis hauran d'entrar a l'espai del convent de Sant Francesc en grups de sis persones com a màxim, comptant també els seus acompanyants, i no s'hi podran estar més de 20 minuts. L'aforament màxim a l'interior serà aproximadament d'unes 100 persones. A més, Valverde ha demanat que cada grup arribi cinc minuts abans del torn assignat per vies telemàtiques i, que en la mesura del possible, els desplaçaments siguin a peu. A diferència de la rebuda i la cavalcada habituals, en aquesta ocasió a Ses Majestats se'ls podrà rebre durant tot el dia, de les 11 del matí a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre.

Una altra de les novetats és que enguany el patge no recollirà presencialment les cartes dels infants sinó que hi haurà una bústia decorada a l'exterior de l'Ajuntament (del 21 al 27 de desembre) i del Pavelló de Suècia i de l'Hotel d'Entitats (el 26 de desembre) per tal que cada nen i nena pugui dipositar les cartes amb els seus desitjos. A més, el patge realitzarà una videotrucada d'uns cinc minuts els dies 28, 29 i 30 de desembre, de 10 del matí a 1 del migdia i de 4 a 8 de la tarda, amb tots aquells nens i nenes que s'apuntin en el formulari d'aquest lloc web: www.patge.cat/berga.

També cal destacar que l'entrega de claus no es realitzarà des del balcó de l'Ajuntament sinó que es portarà a terme sense públic des del mateix convent de Sant Francesc, però que serà retransmesa en directe per Televisió de Berguedà a partir de 2/4 de 9 del vespre. En el mateix acte, el rei Melcior Gaspar i Baltasar dirigiran uns discursos als nens i nenes de la capital berguedana. El conjunt activitats compten amb un pressupost de 25.000 euros.