El Grup de Defensa de Natura del Berguedà vol que les activitats d'escalada a les roques de l'entorn del Santuari de Queralt es regulin «per qüestions de seguretat dels propis escaladors i per la preservació d'espècies de flora endèmiques i d'aus nidificants», assenyala en un comunicat el grup ecologista. Des de l'entitat, subratllen que «una de les motivacions principals per la regulació d'aquesta activitat és la preservació de la biodiversitat característica de la Serra de Queralt», però s'obren a analitzar cada sector o via per justificar aquesta voluntat sota criteris científics.

El Grup de Defensa de la Natura es queixa de que el sector de l'escalada ha experimentat un creixement exponencial de practicants que ha implica l'equipament de centenars de vies d'esportiva «sense cap mena de restricció ni des del col·lectiu, ni des de l'administració». El grup ecologista demana que es replantegi «la necessitat de tenir totes les parets del territori amb elevada freqüentació», i recorda que en les rutes d'escalada més tradicionals «no s'han donat escenaris de massificació ni d'impacte pronunciat a la roca».

El GDNB destaca que, segons l'Observatori del Patrimoni Natural i de Biodiversitat, Catalunya ha perdut un 25% de la biodiversitat en els últims 18 anys, i ho qualifica de «greu i preocupant». L'entitat assegura ser conscient que «cal compatibilitzar l'activitat humana amb la preservació dels valors naturals, però lamenta que activitats com les d'escalada i el desenvolupament econòmic «han evolucionat sense tenir en «compte aquests valors».

D'altra banda, el grup també agraeix a l'Ajuntament de Bergaque se l'hagi convidat en les reunions «des del primer dia» amb altres entitats esportives de Berga.