El Berguedà tindrà el primer Mercat de Productors aquest proper diumenge 31 d’octubre a Cal Rosal, amb prop d’una quinzena de parades d’explotacions ramaderes i agrícoles de la comarca. Un dels principals objectius, segons va explicar Maria Costa, impulsora de la proposta -juntament amb l’Ajuntament d’Olvan i l’Agència de Desenvolupament- i propietària de l’explotació de cereals L’Escairador, és reunir tots els productors del Berguedà en un únic punt.

«És un territori ple de productors excel·lents, amb un estàndard de qualitat molt alt, però no tenim la percepció de què la gent conegui aquesta marca», va apuntar Costa. En aquest sentit, l’objectiu és que els productors tinguin una primera presa de contacte per establir sinergies i col·laboracions entre ells en el futur.

De fet, Costa va remarcar que «això és només un punt de partida», ja que la previsió és que s’organitzi un mercat o una iniciativa semblant en cada una de les quatre estacions de l’any per poder atraure un ampli ventall de productors en funció de l’època en què tinguin més gènere. Per tant, el segon mercat -d’edició d’hivern-, podria ser després de les festes de Nadal.

Per la seva banda, l’alcalde d’Olvan , Sebàstia Prat, va destacar que el mercat «és una interpel·lació als consumidors per aconseguir la sobirania alimentària i el consum del producte de proximitat».

«Això ha de ser un projecte estratègic de comarca», va emfatitzar el president de l’Agència, Lluís Vall, que ha recordat que fins ara els productors del Berguedà quedaven diluïts en fires amb productors de d’altres territoris.

A més, en el marc del mercat el proper 23 de novembre es farà una jornada de networking entre els productors i els hotels, cases de turisme rural i restaurants de la comarca amb la finalitat que aquests últims també ofereixin als visitants productes locals.

També hi haurà d’altres activitats previstes com tallers infantils, un concert i un tast de cerveses guiat de l’empresa berguedana Grenyut.

El pressupost per aquest primer mercat és d’uns 7.000 euros. No obstant, des de l’organització es va destacar que de cara a les pròximes edicions seria més baix.