Més de 150 persones es van concentrar aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Pere de Berga en la plantada convocada per totes les associacions de veïns de la ciutat per protestar contra la inseguretat i l’incivisme que viu la ciutat. L’acte va comptar amb la lectura d’un breu manifestat i va durar uns cinc minuts. 

Una de les reivindicacions més importants va ser que s’ampliï la plantilla del cos de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra per disposar de més recursos en la lluita contra la inseguretat. «La ciutat necessita més personal per patrullar i sobretot, deixar-los actuar», va recordar el veïnat. En el manifest recorden que en els últims dos anys, segons dades de la Policia Local, han augmentat especialment les ocupacions.

En aquest sentit, van exigir al consistori que apliqui l’ordenança en matèria de via pública. «Sobre aquesta ordenança, es basen la majoria de queixes de veïns, que veuen impotents, com no es compleixen reiteradament, no hi ha un control estricte i el pitjor, no es sancionen. Cal fer també urgent l’aprovació de l’actualització a les noves necessitats, d’aquesta ordenança, que sabem que està sobre la taula», van reivindicar.

Els veïns es queixen de «l’augment dels casos d’ocupacions il·legals en domicilis i locals, robatoris que han patit gairebé tots els barris de la ciutat (Casampons, Font del Ros, la Valldan, Santa Eulàlia, Pedregals), l’increment notable dels casos relacionats amb drogues, zones normalitzades de venda repartides per la ciutat i plantacions il·legals en ple centre comercial», argumenta el manifest. «No entenem la falta de sensibilitat del consistori davant d’aquests fets greus, i que generen aquesta sensació real de por i d’inseguretat», critiquen les associacions veïnals en el manifest conjunt. 

D’altra banda, les entitats consideren que l’equip de govern de la ciutat no és gaire receptiu a les seves inquietud i preocupacions. «Demanem que ens escoltin més, fer més reunionsi trobades amb les associacions, trobar solucions conjuntes i presentar propostes, Al cap i a la fi, som la veu del poble i estén aquí per ajudar», sosté en to conciliador el manifest. 

Canviar algun aspecte

«És un toc d’alerta. Alguna cosa no funciona a la ciutat i s’ha de solucionar. No es estrany sentir entre els habitants, i visitants, la frase Berga està molt malament. Estimem la ciutat, ens dol i ens genera una forta tristor de veure com anat decaient en poc temps», adverteixen les entitats, que desitgen que Berga torni a ser una ciutat de la qual els seus veïns puguin sentir-se orgullosos.

Les entitats veïnals han organitzat la plantada després que en les últimes setmanes i mesos la inseguretat en la ciutat sigui creixent, especialment entorn al mercat municipal, on darrerament proliferen els fenòmens exposats en línies anteriors. De fet, aquest estiu va néixer l’Associació Sant Ramon, per denunciar i fer front a aquesta problemàtica al voltant del mercat municipal.