Després d’anul·lar la festa el 2020 a causa de la pandèmia i de repensar-ne el model l’any 2021 degut a les restriccions, Puig-reig recupera la Festa dels Templers amb l’objectiu de tornar al programa d’activitats habitual i incorporar-hi novetats per fer més gran la celebració en la seva tretzena edició.

La Festa dels Templers torna amb les propostes d’abans de la pandèmia i dona més protagonisme a la ruta teatralitzada Mysterium, que ja es va estrenar l’any passat en un format reduït. L’Ajuntament de Puig-reig i l’Associació Cultural Templers de Puig-reig, juntament amb diverses entitats col·laboradores, impulsen aquesta celebració al voltant del Castell de Puig-reig els propers 2 i 3 de juliol amb la finalitat de promoure el passat templer del municipi i el seu patrimoni històric i de convertir aquest esdeveniment en un referent i en una festa que el poble i les entitats es facin seva.

Tal com han explicat el regidor de Cultura, Jesús Subirats i el president de l’Associació Cultural Templers de Puig-reig, Dídac Flores, l’edició d’enguany busca tornar a l’essència de la festa amb la implicació del teixit associatiu i particulars que participen en els diversos espectacles que s’han previst i assegurar que tots els públics trobin el seu espai. Visites guiades al Castell i a l’església, lluites de templers, campament medieval, balls medievals, zona de restauració, recreacions històriques, jocs infantils, música, concerts i espectacles ompliran els entorns del Castell durant la tarda i nit de dissabte i diumenge al matí en dos escenaris diferenciats.

La ruta teatralitzada Mysterium tindrà un recorregut dramatitzat amb més escenes que en la seva estrena i amb la participació de més persones i més entitats del municipi. La coordinació i direcció d’aquest muntatge va a càrrec de Jordi Pesarrodona, que ha explicat que s’ha estat treballant en la iniciativa des de fa uns mesos, destacant-ne la bona predisposició de veïns i associacions de Puig-reig i les novetats que hi haurà pels que ja van ser-hi l’any passat.

Una altra de les apostes de l’edició de la festa d’enguany és l’espectacle final que tindrà lloc dissabte a les 12 de la nit amb foc, llum i so sota el títol «Muralles invisibles – domus templi. La Casa del temple a Puig-reig». Segons Pesarrodona, que no ha volgut avançar-ne els detalls, «serà més espectacular que mai».

També s’han contemplat activitats divulgatives, com la conferència inicial «Castells templers de Catalunya» a càrrec del periodista i escriptor Jesús Ávila o la interpretació templera de les pintures murals de Puig-reig a càrrec de Xavi Carpi i Fernando Ezquerra a l’església romànica.