La biblioteca de Berga ha decidit readaptar els horaris per evitar les hores de més calor. L'equipament municipal no disposa de climatització i la temperatura s'eleva molt durant el dia, especialment a la tarda. La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet ja va decidir tancar aquest passat dimecres a la tarda a causa de les altes temperatures a l'interior de l'edifici. Es tracta d'una decisió que va prendre la direcció del centre, al·ludint que calia respectar les condicions laborals pactades.

El regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha detallat a Regió 7 que la readaptació dels horaris és una solució provisional per passar aquest estiu. El responsable ha assumit aquesta qüestió que penjava de la regidora de Cultura, i que ha quedat vacant després de la renúncia de Roser Valverde.

D'aquesta manera, finalment en les hores de més calor, la biblioteca romandrà tancada. Tot i això, no obrirà dissabtes al matí, una possibilitat que havia apuntat ahir al migdia el regidor.

Segons el cartell penjat a la porta de la biblioteca de Berga aquest dijous, el nou horari és de dilluns a divendres de 8:30 h a 14:30 h, és a dir, que s'allarga l'obertura una hora per davant i mitja per darrere.

El nou horari de la biblioteca de Berga per a aquest estiu Aleix Camprubí i Pont

La prova de refrigeració que recentment ha fet el consistori no ha estat vista amb bons ulls per la direcció del centre. I és que, arran de les altes temperatures dels darrers dies, l'Ajuntament va decidir posar un aire condicionat portàtil (popularment conegut com a pingüí), una mesura pilot que ha estat descartada per la direcció. "Volíem veure si la presència d'un climatitzador s'apreciava en la confortabilitat de l'espai, i no suposava una contaminació acústica", argumenta el regidor.

L'Ajuntament preveu instal·lar climatització

El responsable d'Educació recorda que la voluntat de l'Ajuntament era traslladar la biblioteca al Convent de Sant Francesc, però la Diputació de Barcelona ho ha denegat. Davant d'aquesta negativa, el consistori ha decidit que instal·larà climatització al local. "No faríem una inversió per una cosa que al final s'acaba movent", justifica Escútia, detallant que fa menys d'un any que van rebre aquesta negativa de la Diputació.

"Solucionar aquest tema de manera definitiva és una solució que no es fa amb immediatesa, requereix un projecte i que hi hagi uns diners pressupostats", argumenta. Per tant, segons Escútia, el segon pas serà reunir-se amb la Diba per trobar una solució plegats i veure si es pot sufragar el cost del nou sistema de climatització de manera acordada.

Alhora, el consistori intentarà buscar alguna "quantitat sense destí" dels pressupostos de 2022 per a poder fer redacció de projectes, i fer així passes endavant. "Els tècnics diran que és el que caldria fer per climatitzar i per disminuir també la radiació solar que arriba", detalla Escútia, en referència al fet que no hi ha barreres que frenin el sol directe a les finestres de l'edifici.

Un problema endèmic

La biblioteca de Berga, ubicada en un edifici de tres plantes a la plaça Europa, no compta amb un sistema de refrigeració. Tot plegat ja havia suposat episodis de calor important en el seu interior, el que havia comportat alguns problemes per usuaris, un fet que va alertar a la Diputació de Barcelona.

Segons una font contrastada consultada per aquest diari, l'any 2018 el consistori va encomanar un estudi per valorar les característiques de l'espai pel que fa a les condicions climàtiques. La memòria d'aquest treball va concloure que calia un sistema de refrigeració, però mai s'ha fet cap actuació real al respecte.

La solució que van trobar des de la biblioteca en el seu moment va ser capgirar l'horari d'estiu, passant a treballar només dues de les cinc tardes. Però la situació segueix sent insostenible per a treballadors i usuaris, arribant als 30 graus de temperatura a l'interior.