L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va explicar ahir, en el marc de la visita del conseller de Salut a Berga, que ha demanat a la resta d’alcaldes de la comarca que donin suport econòmic per realitzar les obres de millora dels accessos de l’Hospital de Berga. Sánchez va acompanyar ahir el conseller Manel Balcells en la seva visita per conèixer l’evolució de les obres de la futura zona d’Urgències del centre sanitari.

Les obres de l’Hospital depenen de la Generalitat però l’Ajuntament de Berga s’ha d’encarregar de la millora dels accessos del centre sanitari. En aquest sentit, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va assegurar que «el nostre compromís és ferm. Els accessos han d’estar a punt en el moment que finalitzin les obres». Tot i això va explicar que encara s’han d’adjudicar i que s’ha de fer un estudi sobre quines necessitats té el SEM per saber si s’haurà d’actuar en el talús que hi ha a la zona o no. Si fos així, el cost de l’actuació seria més alt. En tot cas, Sànchez va dir que ja ha demanat al Consell d’Alcaldes del Berguedà que contribueixin amb aquesta actuació tenint en compte que l’Hospital de Berga dona servei a tota la comarca. De fet, és el centre de referència de les tres àrees bàsiques de la comarca del Berguedà i atén una població del voltant de 40.000 persones.

Per altra banda, el futur espai d’Urgències de l’Hospital de Berga manté la data prevista d’obertura, que és l’estiu del 2023. Les obres d’aquesta zona ja han començat i ahir el conseller de Salut, Manel Balcells, va visitar el centre de salut per comprovar-ne l’evolució. 

«Estem il·lusionats perquè aviat disposarem d’espais i equipaments molt necessaris per a l’atenció mèdica de la població», va dir Balcells durant la visita fent referència que hi haurà un espai més ampli i els equipaments necessaris per millorar l’atenció de les emergències així com el servei del SEM, que ara tenen un espai més reduït. 

Així, les urgències es traslladaran a la quarta planta de l’edifici nou, en una zona que actualment no s’utilitza, que tindrà accés directe des de la via pública. Ocuparan un espai de 678 metres quadrats i tindran un box de triatge, un box de reanimació, 3 consultes ràpides, 6 ubicacions per atendre pacients i 6 ubicacions per a observació. La zona està plantejada com un espai obert i semicircular amb infermeria al centre, des d’on es donarà cobertura i es tindrà visibilitat de tota l’activitat d’urgències.

Manel Balcells observa el plànol de les obres de l'Hospital de Berga OSCAR BAYONA

La sala d’espera també estarà dividida en diferents zones: una per a pacients pediàtrics, una per a pacients respiratoris i una altra per a pacients sense patologia respiratòria. A les noves urgències també hi haurà despatxos per a l’Atenció Continuada d’Urgències Territorials (ACUT) i la base assistencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que garantiran un accés ràpid i directe al vehicle i al mateix servei d’urgències.

Els treballs es duran a terme en dues fases. La primera correspon a la construcció de la base SEM i la reforma de vestidors, i la segona és la pròpia d’Urgències. La inversió d’aquestes obres, finançades pel Servei Català de la Salut, és d’uns 2,4 milions d’euros, però la quantitat puja 800.000 euros més per a mobiliari i equipaments. A més, el conseller va assegurar que el Departament de Salut també ha previst una reserva de mig milió d’euros per a possibles modificacions futures.

Sobre el canvi de gestió de l’hospital, Balcells va explicar que ha sigut positiu ja que «per a l’Ajuntament hi va haver un moment que l’Hospital suposava més un problema que no pas un avantatge». En aquest sentit va destacar que el fet que l’ens de salut depengui del Catsalut permet assegurar les inversions, el personal i l’assistència en el marc del conjunt del sistema sanitari de Catalunya.