Segueix-nos a les xarxes socials:

La Fira de la Llenega de Cardona oblida la pandèmia

El certamen, que l’any passat es va haver de suspendre, compleix la seva 28a edició, en la qual la cuina amb bolets guanya protagonisme

La Fira de la Llenega de Cardona oblida la pandèmia

Que no glaci a grans altures, i que plogui. Només així hi haurà més bolets, que ara ja són difícils de trobar perquè no hi ha prou humitat. Això és el que diuen els que hi entenen. I ahir a Cardona n’hi havia un munt. S’hi va celebrar la 28a Fira de la Llenega, certamen que l’any passat es va haver de suspendre a causa de l’emergència sanitària, i en aquesta ocasió va tornar a omplir les places i carrers del nucli antic de la població. La gastronomia hi va tenir un especial protagonisme. Amb bolets, és clar.

Les parades de boletaires es van concentrar a la plaça del Mercat, on sovint la gentada que hi havia feia difícil accedir-hi. Rovellons, llenegues, camagrocs, rossinyols... Hi havia de tot i de tots els preus en funció de la mida. Les llenegues, per exemple, es podien comprar a mig matí entre 10 i 15 euros la safata, i els rovellons, entre 8 i 10.

«La temporada de bolets va començar molt bé, però ha afluixat molt perquè hi ha sequera. Esperem la humitat perquè se’n tornin a fer. Dependrà si els dona la gana sortir o no», deia Enriqueta Guixaró, de Prats de Lluçanès, en una de les parades. «Si no els venem, ens els menjarem».

A l’exposició de micologia s’hi van poder veure més de 150 espècies de bolets | MIREIA ARSO

Josep Maria García és de Palau-solità i Plegamans. Els rovellons de la seva parada els va collir a Navarra, i les llenegues a Lleida, segons va explicar. Habitual a la fira de Cardona i al mercat de Solsona, va assegurar que el més important perquè es facin més bolets és que a partir d’ara no glaci.

La Fira de la Llenega es va completar amb l’habitual mercat dels diumenges a la plaça de la Fira, davant l’Ajuntament; les parades al carrer dels comerços, que habitualment ja obren els diumenges; activitats infantils, i una exposició de micologia amb més de 150 bolets diferents, a càrrec de l’Agrupació Micològica Berguedana. Dos d’ells, tòxics mortals: l’Amanita phalloides i la Galerina marginata, perquè «la gent se’ls miri bé». Són els que no han de collir.

Enguany, però, es va voler donar rellevància a la gastronomia del bolet. A la plaça de Santa Eulàlia hi va haver l’oportunitat de tastar plats cuinats amb bolets, com croquetes de rap amb llenegues i boles d’arròs farcides de bolets. Al centre cívic es van fer demostracions de cuina. Hi van elaborar crema de bolets amb pols de pernil de gla o de peu de porc sense feina amb llenegues i crema de llagostins. La classe de cuina va anar a càrrec de les cooperatives Cuina Anònima de Solsona i Cuina del Ganxet de Cardona.

Prem per veure més contingut per a tu