La manca de bolets fa caure la facturació d'alguns restaurants i cases de turisme rural del Berguedà

En municipis com Vilada i Sant Jaume de Frontanyà l'ocupació ha caigut un 40% respecte a l'any passat

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà, i un petit cistell de bolets en primer terme

Nia Escolà

Nia Escolà (ACN)

Ni bolets ni boletaires. Els negocis que depenen del turisme al Berguedà es ressenten d'una de les pitjors temporades boletaires dels últims anys. Això passa especialment en zones amb molta tradició boletaire com Sant Jaume de Frontanyà o Vilada. Aquí, el turisme rural ha notat una caiguda del 40% de l'ocupació. I també ho noten bars, restaurants i comerços de la zona. És el cas del forn de pa Cal Massana de Vilada que, en plena temporada, obren la botiga a les sis del matí per servir l'esmorzar als boletaires més matiners però aquest any no ho han hagut de fer cap dia. La seva propietària, Marta Casals diu que han perdut el 70% de les vendes. Uns i altres esperen que les últimes pluges salvin les darreres setmanes de la campanya.

Cal Massana, un forn de Vilada, que viu dels boletaires durant la temporada de tardor

Cal Massana, un forn de Vilada, que viu dels boletaires durant la temporada de tardor / Nia Escolà

La temporada de bolets és una de les èpoques de l'any més fortes al Berguedà, un dels territoris boletaires per excel·lència. Enguany, però, la manca de pluges ha fet que no hi hagi bolets i, per tant, tampoc boletaires. I això s'ha notat en algunes zones de la comarca. Comerços, restaurants i turisme rural han notat una caiguda de la facturació que, en alguns casos, ha arribat fins al 70%.

És el cas de municipis com Sant Jaume de Frontanyà i Vilada. En aquesta zona han notat que ha baixat molt l'ocupació de les cases rurals entre setmana i també les reserves d'última hora. "De dilluns a divendres sempre hi havia algun jubilat que venia a passar un parell de dies i aquests no hi son aquest any", explica Jordi Solé, de les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà.

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà

Les masies El Prat de Sant Jaume de Frontanyà / Nia Escolà

Als bars i restaurants tampoc tenen boletaires i això es nota amb menjadors buits. És el cas de La Riereta, de Vilada. El seu propietari, Miquel Puig, explica que aquesta situació es nota, sobretot, entre setmana. "Els boletaires que venien entre setmana ja no venen. I els caps de setmana també hi ha molta menys gent", subratlla.

El restaurant La Riereta de Vilada

El restaurant La Riereta de Vilada / Nia Escolà

Una mala temporada que s'arrossega de l'estiu

Puig explica que la mala temporada ja s'arrossega des de l'estiu per culpa de la sequera, ja que tampoc han tingut els turistes del pantà de la Baells. "Com que no hi ha aigua, no han vingut i ho hem notat molt", lamenta.