La tòfona assoleix preus rècord de 3.000 euros el quilo a causa de la sequera

Buscadors de bolets i comerciants coincideixen que l’extrema falta d’aigua és el principal factor de l’absència del preuat fong

Una tòfona acabada de collir

Una tòfona acabada de collir / arxiu

Javier Ortí

La temporada de la tòfona negra, tuber melanosporum, va camí de passar a la història per la seva escassetat i pels preus desorbitats que assoleix l’or negre, de fins a 3.000 euros per quilo. Les previsions del sector ja eren negatives en els inicis de la campanya al novembre, com va informar Mediterrani, del mateix grup que Regió7, però la sequera crònica, que no dona treva, l’han convertit en pèssima a l’interior de Castelló i no sembla que vagi a canviar fins al tancament, a mitjans de març.

Buscadors de bolets i comerciants coincideixen que l’extrema falta d’aigua és el principal factor de l’absència del preuat fong. A més, la situació afecta tant la silvestre com les de plantació.

Un 30% de producció

Diego Pitarch, expert en bolets que gestiona plantacions i regenta la carnisseria L’Arc a Morella, on també es venen tòfones, destaca que "els terrenys destinats a plantar estan traient molt menys de l’esperat, concretament som al 30% de la producció que hauríem d’obtenir en un any normal".

Pitjor encara és la conjuntura de la tòfona silvestre, com remarca el buscador de bolets, José Luis Grau: "He sortit tres dies i no he vist res. El poc que hi podia haver l’han arrasat els senglars. La temporada depèn únicament de la tòfona de plantació".

Sergi Borràs, de Cinctorres, comparteix les opinions dels altres aficionats: "La muntanya és molt seca. L’últim dia que vaig sortir no vaig poder ni clavar el matxet a terra. La silvestre és gairebé inexistent per la sequera".

Davant aquesta tessitura, la por és que la temporada acabarà molt abans de l’esperat. "Sense aigua, tenim molt difícil que s’allargui molt més durant els pròxims mesos", assegura l’especialista en tòfona Javier Segura.

TEMES