Patricia Rus Torrejón té 27 anys i càncer de mama, però també moltes ganes de viure. Fa mesos que espera que se li comuniqui la data en la qual es portarà a terme la intervenció per retirar el tumor.

La noia ha decidit denunciar la seva situació mitjançant un vídeo que va penjar a les seves xarxes socials. En qüestió de dies, el seu testimoni s'ha viralitzat: a Facebook ja ho han compartit més de 22.000 persones i a Instagram acumula més de 96.000 reproduccions.

Un testimoni vital i viral

«Soc pacient oncològica, pateixo càncer de mama i em veig en l'obligació d'haver de fer aquest vídeo per fer d'una manera o una altra una miqueta de soroll perquè siguem escoltats tots els pacients de càncer, sigui del tipus que sigui», comença el seu relat.

La Patricia va ser diagnosticada amb càncer al març, just una setmana abans del primer estat d'alarma. Fins al setembre, va rebre diverses sessions de quimioteràpia. Posteriorment, el seu oncòleg li va tramitar les proves de revisió per començar amb la fase del preoperatori. «Em van dir que és necessari que transcorri un mes o mes i mig entre el final de la químio i l'operació», recorda en el vídeo.

Estem a finals de novembre, aquest temps s'ha complert, i la noia segueix sense notícies sobre la seva cirurgia. Davant la incertesa, la pacient va decidir comunicar-se amb el Complex Hospitalari de Jaén i li van comunicar que «totes les cirurgies estan apartades, que estan col·lapsats, a l'espera que obrin quiròfans».

«No tinc data. No tinc absolutament res. Avui l'únic tractament que tinc són unes vacunes que em posen cada 21 dies, que suposadament serveixen per controlar el tumor i que no torni a créixer». Denuncia així la seva situació de desemparament, i la de molts altres pacients, per part del sistema de sanitat públic que es troba saturat a causa de la Covid.

«Dret a curar-se»

«No soc negacionista. L'hospital és ara com casa meva i sé el que està passant. Entenc la situació, però no tot és Covid», diu, i afegeix que «no és just que per lluitar contra la pandèmia a d'altres se'ns deixi morir. Som milers de pacients amb altres patologies». La noia jaenesa defensa que, tot i que comprèn la gravetat de la situació derivada del coronavirus, no només existeixen aquests malalts i recalca que hi ha milers i milers de pacients amb altres patologies que també tenen «dret a curar-se». «No estic disposada que em deixin morir», sentencia.

«No moriré amb 27 anys de càncer per culpa de la pandèmia. La resta de malalts tenim drets. Faré el soroll que faci falta», ha declarat la noia a 'La Contra de Jaén', que també s'ha fet ressò de la notícia. «Tinc ganes de viure i no em dono per vençuda».