«Estic molt contenta, ja ho crec, perquè amb la que ens ha caigut...». Loli Bonilla, de 82 anys, se sentia feliç després de rebre ahir la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus convertida en Capitana Marvel, un dels personatges de còmic escollits pel geriàtric en el qual resideix per celebrar amb esperit de Carnaval la immunització tant de les persones grans usuàries com del personal del centre.

Els 32 avis de la residència El Pilar de Mutxamel es van disfressar de superherois per rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer celebrant que en gairebé un any des que va començar la pandèmia no se n’ha contagiat ni un de sol, ja que els treballadors sanitaris estan aconseguint mantenir el virus a ratlla.

A més de la Capitana Marvel, es van vacunar Batman, Superman, Superwoman, la Dona Meravella, Tempesta, els Quatre Fantàstics, i personatges d’X-Men com Ciclop, encarnat per Emilia Pastor, que complirà 95 anys al setembre, convençuda que «cal passar-ho bé perquè és Carnaval». Les disfresses utilitzades pels 32 residents van ser confeccionades per ells mateixos amb materials reciclats i plàstic de colors sota la batuta del tècnic d’Animació Sociocultural Hugo Ortega, que s’encarrega dels dissenys. «Fa tot l’any que esmentem els herois sense capa, així que vam pensar a celebrar el Carnaval amb superherois de capa i corona. Estem molt contents de rebre la segona dosi i de començar a veure la llum», va dir. Per Fogueres van plantar un monument sobre la Covid.

La coincidència entre la vacunació i el Carnaval va ser casual, ja que realment els avis d’El Pilar havien d’haver rebut la segona dosi el 30 de gener després de posar-se la primera el dia 9 d’aquell mes. No obstant, un positiu per Covid entre el personal va obligar tot el centre a estar en aïllament preventiu i a retardar la segona dosi, inoculada ahir als 32 residents i als 22 treballadors, que es van obrir els uniformes per mostrar una samarreta amb la «S» de superheroi. «Per a nosaltres tot el nostre personal ho està sent perquè gràcies a ells hem aconseguit que no entri el virus. Se’ns va ocórrer barrejar les dues idees, d’aquí el lema del Carnaval d’aquest any: aquí no entraràs, ¡¡bitxo!!», va explicar Nuria Laforga, que dirigeix amb la seva germana Eva aquest centre, fundat pels seus pares l’any 2000 i que ara regenten elles.

Nuria Laforga va incidir que gràcies a la immunització «serem més forts, com els superherois. Ells (les persones grans) estan aguantant i el personal està fent tot el que està a la seva mà per frenar el virus. Hem tingut algun positiu entre els treballadors, però l’hem pogut frenar i no s’ha contagiat cap resident. No podem agrair-los-ho més, quan han notat qualsevol cosa, ho han dit. Més val prevenir que curar i davant qualsevol símptoma ens fem la prova. Amb una mica de sort ho hem aconseguit fins ara».

La codirectora destaca que gràcies a aquest esforç el geriàtric El Pilar és centre Covid zero respecte als avis des de l’inici de la pandèmia. Per aconseguir-ho estan sent determinants estrictes mesures de seguretat. Els avis van estar mesos sense rebre visites dels seus familiars, tot i que la tecnologia va permetre que als 15 dies de l’esclat de la pandèmia poguessin comunicar-s’hi gràcies a les tauletes. Ara no es permeten les visites a l’interior del centre, tot i que a l’exterior sí, però a través de la reixa. «El resident es queda darrere i la família davant. Les videotrucades estan bé però no és igual que veure’s personalment».