El grup Endavant Cerdanya, a l'oposició al Consell Comarcal, ha denunciat que el govern de CiU ha fet cas omís de les seves peticions i manté les reunions del Consell d'Alcaldes a porta tancada. L'oposició ha amenaçat d'explicar tot el que s'hi debati si el govern no les fa obertes al públic.

El portaveu del grup i alcalde de Bolvir, Bartomeu Baqué, ha lamentat que el Consell mantingui aquesta posició, establerta en el darrer mandat perquè, precisament, no transcendissin les crítiques que hi feia el mateix Bartomeu. En el darrer mandat l'alcalde de Bolvir no formava part del Consell Comarcal, però ara sí que n'és conseller, de manera que tot allò de què es parla al Consell d'Alcaldes ho planteja després de manera pública al Consell Comarcal. Baqué ha argumentat que el Consell hauria de portar una política de "màxima transparència" i deixar de celebrar els plens d'alcaldes a porta tancada. Per a l'alcalde de Bolvir, les reunions d'alcaldes "haurien de ser plenes de gent".

Per la seva banda, el president del Consell, Ramon Moliner, ha dit que tot i que està disposat a parlar-ne, de moment el Consell d'Alcaldes es continuarà fent a porta tancada. L'alcalde d'Alp ha argumentat que aquesta decisió es va prendre perquè en el darrer mandat el fet que se celebressin obertes als mitjans de comunicació i al públic en general convertia les reunions en actuacions "teatre". En canvi, ha argumentat Moliner, des que els alcaldes estan sols, les reunions són més fructíferes i tan sols s'hi plantegen arguments de fons.

L'alcalde de Bolvir i president d'Endavant Cerdanya també ha plantejat a l'òrgan comarcal que el Consell d'Alcaldes, que aplega la representació de tots els municipis, tingui el mateix rang o fins i tot estigui per sobre del Consell Comarcal, el qual es forma a partir de la representació dels partits. Baqué defensa que els projectes es tractin primer al Consell d'Alcaldes i que després sigui el Consell Comarcal qui els validi definitivament, se- guint els paràmetres dictaminats pels batlles. Actualment se celebra un mes la reunió del Consell Comarcal i el mes següent la del Consell d'Alcaldes i generalment és el primer el que tramet projectes al segon perquè en sigui informat, sense, però, la potestat de prendre decisions vinculants. Sobre aquesta possibilitat, Ramon Moliner ha plantejat que el Consell Comarcal i el d'Alcaldes són "dues parts d'un mateix òrgan" i que, per tant, és un error plantejar-los com dos estaments enfrontats. Al contrari, ha remarcat que "el Consell Comarcal no anirà mai en contra del d'Alcaldes perquè en molts casos fins i tot els mateixos consellers comarcals també són alcaldes".

"Millorarem la comunicació"

El president del Consell ha manifestat que "si el problema és la comunicació", està disposat a buscar fórmules per tal que el que debat l'òrgan comarcal arribi a la població a través, per exemple, dels mitjans de comunicació. Moliner ha considerat, però, que la relació amb els mitjans ja és "fluida".